Кардіологів Херсона і Києва об’єднав телеміст
Комплект сучасного обладнання передали кардіологічному відділенню Херсонської дитячої обласної клінічної лікарні представники місцевого благодійного Фонду Устина Мальцева, компанії «Данон» і Фонду допомоги і розвитку дітям Чорнобиля (США). Значну частину коштів на придбання техніки зібрано під час благодійної акції «Пробіг з вірою у серці».
День 25 вересня минулого року видався погожий. Здавалося, все місто висипало на вулиці: студенти, курсанти, школярі і навіть інваліди у візках... Були і скептики: «Пробіжать і забудуть...».
Однак саме завдяки легкоатлетичному марафону за участю близько 2,5 тисячі його учасників у добровільну громадську казну надійшло 70 тисяч гривень. Саме ця сума й пішла на «спорудження» першого в Україні телемосту між кращими кардіологами і кардіохіругами обласного центру і столиці країни.
Про надзвичайну важливість події свідчить статистика: сьогодні на Херсонщині близько півтори тисячі дітей із вродженими пороками серця. Щороку до цієї цифри доплюсовується ще приблизно сто новонароджених, і кожен четвертий із них потребує негайного лікування.
Відтепер за життя і здоров’я маленьких херсонців спільно з місцевими лікарями боротимуться медики Київського кардіоцентру.
«Сподіваємося, що в недалекому майбутньому за допомогою нового обладнання можна буде проводити термінові консультації під час обстеження тяжкохворих і нетранспортабельних дітей, — каже головний кардіолог обласної дитячої клінічної лікарні Таміла Козіна. — Якщо ж виникне потреба, то негайно приймати оптимальні рішення стосовно термінів хірургічного втручання і за можливості виконувати операції на місці — в Херсоні. У нашій лікарні нагромаджено досвід оперування нетранспортабельних пацієнтів за участю столичних медиків».
«Ми раді, що соціальна відповідальність бізнесу в нашій країні стала розвиватися і в регіонах, — наголошує в. о. директора державного закладу «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології і кардіохірургії» Міністерства охорони здоров’я України Володимир Жовнір. — «Пробіг з вірою в серці» — це яскраве свідчення того, що спільними зусиллями ми можемо підтримати Життя і подарувати Майбутнє тому, хто цього потребує. Наш Центр тісно співробітничає з Херсонською дитячою клінічною лікарнею. І тепер придбане телекомунікаційне обладнання дасть нам змогу в режимі он-лайн обговорювати найскладніші вроджені пороки серця. А це означає, що дитині в більш стислі терміни ставитимуть правильний діагноз, від якого часто залежить її життя».
Генеральний директор заводу «Данон Дніпро» Дмитро Зубов небагатослівний: «Хочу ще раз подякувати всім мешканцям Херсона та області, хто не залишився байдужий до акції «Пробіг з вірою в серці» восени минулого року. Звертаюся із закликом приєднатися до нас і цього року на другий пробіг у Херсоні, який об’єднує людей з добрими серцями заради майбутніх поколінь».