«Українське демократичне коло» на замовлення Інституту політики 20—25 травня 2011 року провело всеукраїнське опитування про ставлення до запровадження ринку землі. Й більшість громадян (69,8% опитаних) в усіх регіонах підтримують проведення Всеукраїнського референдуму щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Про це повідомив на брифінгу заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.

За словами заступника глави парламенту, нині з регіонів надходить багато звернень людей щодо землі. На погляд М. Томенка, відбувається декілька небезпечних процесів — зокрема, не продовження оренди землі фермерам та невеликим сільгоспвиробникам, монополізація землі у великих регіональних власників. Є навіть випадки самоспалення фермерів, які працювали на землі тривалий час, а тепер не мають змогу продовжити оренду. Водночас частина людей через злидні готові продати свою землю (якщо це дозволять зробити) за будь-яку ціну. «В Україні відбувається жорстка монополізація фінансово-промисловими групами села, — сказав М. Томенко. — Влада веде себе сьогодні, якщо перефразувати Марка Кропивницького, як сучасний глитай або павук по відношенню до українського села і селянина».

Коментуючи повторно поданий урядом законопроект про пенсійну реформу, заступник Голови Верховної Ради відзначив, що деякі позитивні зміни в ньому відбулися — зокрема, обмеження максимального розміру пенсій. Адже нині різниця між максимальними та мінімальними пенсіями становить 20-30 раз. У законопроекті є також обмеження щодо нарахування пенсій держслужбовцям високого рангу. І ці новели опозиція підтримуватиме, сказав М. Томенко. Але основні проблеми, проти яких виступала і опозиція, і громадськість, — насамперед збільшення пенсійного віку для жінок і поетапне збільшення пенсійного віку для чоловіків — зберігаються, зауважив парламентарій. І тому, прогнозує М. Томенко, опозиційні фракції не голосуватимуть за законопроект. Водночас він досить високо оцінив шанси проходження законопроекту через парламент, адже документ розроблено з метою виконання зобов’язань перед МВФ і отримання чергового траншу кредиту. «Думаю, буде такий підхід: гроші в обмін на пенсійний вік жінок, і уряд вибирає гроші. Не виключено, що законопроект до кінця сесії буде ухвалено», — вважає Микола Томенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.