Такі оцінки проекту закону про вибори народних депутатів дали учасники «круглого столу», ініційованого Інститутом Горшеніна. Щоправда, на думку більшості присутніх, серед яких народні депутати Олег Надоша (ПР), Сергій Подгорний («БЮТ-«Батьківщина»), Сергій Гордієнко (КПУ) та Віктор Матчук («НУ—НС»), говорити, власне, немає про що, оскільки документ ще не внесено до парламенту. Тобто, йдеться наразі лише про наміри.

Варто зазначити, що більшість присутніх оприлюднений на сайті Мін’юсту проект критикувала. Зокрема, на думку Сергія Подгорного, на розстановку політичних сил у парламенті впливатиме не так  встановлення п’ятивідсоткового бар’єра, як те, яка сила заведе більшу кількість мажоритарників. 
Загалом змішану систему парламентарій вважає найгіршим варіантом із усіх можливих. Вона, впевнений обранець, дасть змогу потрапити до законодавчого органу таким депутатам: «списочникам», висуванцям від партій, а відтак залежним від них, і самовисуванцям. Останні взагалі невідомо що пропонуватимуть виборцю. Бо в проекті записано, що кандидату-мажоритарнику зовсім не обов’язково мати виборчу програму. А якщо таке бажання у нього виникне, то оприлюднити її він зможе лише на сайті ЦВК. «Скажіть, де, в якому селі, хто знайде Інтернет, щоб подивитися програму якогось кандидата? Навіть не в усіх райцентрах є така можливість», — наголосив С. Подгорний.
А на думку комуніста Сергія Гордієнка, насамперед треба дивитися, що закон дає виборцю. «Цей проект не дає нічого, — переконаний обранець. — Він має значення лише для олігархії та бюрократії, які в цьому документі намагаються поєднати». Тож голосувати за даний проект фракція комуністів не має наміру, принаймні в такому вигляді.
Водночас Віктор Матчук упевнений, що в цьому проекті навмисно закладено дискусійні норми. Для того, щоб у процесі обговорення можна було зробити крок назад і зробити цей закон прохідним у Верховній Раді.
«Нунсівець» переконаний: якщо всі будуть послідовні й дотримуватимуться свого слова, шансів проходження цього законопроекту у Верховній Раді не буде. Але якщо почнуться торги, припустив він, то документ маже бути ухвалений.