В Інституті законодавства Верховної Ради України триває україно-німецько-польська науково-практична конференція «Правові аспекти боротьби з корупцією: досвід України, Німеччини та Польщі» за участі фахівців цих країн. Як зазначалося на конференції, обмін думками — то найкраща співпраця, а проведення порівняльного аналізу законодавства трьох країн є вкрай цікавим.

Під час конференції розглядали питання феномену корупції як структурної проблеми у сферах економіки, політики та управління, антикорупційні норми у праві ЄС та національних законодавствах, внесок громадянського суспільства у боротьбу з корупцією.

Як наголосив директор Інституту законодавства О. Копиленко, він входить до складу Національного антикорупційного комітету. Власне, нове антикорупційне законодавство і є результатом роботи комітету. Також він підкреслив важливість зустрічі, адже обговорення питань щодо боротьби з корупцією є важливим елементом належної апробації підготовлених законопроектів.

Важливість роботи антикорупційного комітету в підготовці прийнятого 7 квітня 2011 року закону, комплексної розробки та системної роботи над ним також відзначив народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики С. Гусаров.

На конференції представлено напрями вдосконалення антикорупційного законодавства України, зокрема щодо державних закупівель, законодавчого забезпечення боротьби з відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом, кримінальної відповідальністі юридичних осіб за корупційні дії в Україні. Водночас було проведено порівняльні паралелі щодо законодавства про державні закупівлі та про боротьбу з корупцією в Німеччині та ЄС, польського антикорупційного законодавства, порівняно відповідальність за корупцію в Німеччині з нормами українського та польського законодавства.

Було окреслено нове антикорупційне законодавство України, законодавче забезпечення боротьби з відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом, питання дисциплінарної відповідальності державних службовців у контексті запобігання корупційним проявам в Україні та багато інших питань. Також на конференція прозвучала пропозиція щодо застосування до проступків посадових осіб лише кримінальної відповідальності, ввівши поняття кримінальний проступок. Наголошувалося на необхідності системного підходу в боротьбі з корупцією, складовими якого є політична воля, законодавча регламентація та кожен громадянин.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Науковий керівник Інституту східноєвропейського права (м. Регенсбург) Фрідріх-Крістіан Шредер, директор Інституту законодавства Верховної Ради України Олександр Копиленко.