Мабуть, райцентр Збараж, що на Тернопільщині, — єдине місто в Україні, яке досі живе без бюджету. Це тим більше прикро, що восени древньому Збаражу виповниться 800 років, розроблено насичену програму до відзначення ювілею, проте й тут справи застопорилися. А все через конфлікт між депутатською більшістю і міським головою Михайлом Бочаровим.

Спершу прес-конференцію зібрали представники більшості, до якої увійшли депутати міської ради від «Свободи», «Батьківщини», «Фронту змін», «Сильної України», «Сили і честі», інших політичних сил. І хоч було задекларовано, що йтиметься про причини висловлення недовіри міському голові Збаража, однак переконливих аргументів журналісти так і не почули. За словами секретаря міської ради Оксани Пелех, Михайло Бочаров не «готовий з нами працювати», «ігнорує звернення депутатів», «не підписує прийнятий бюджет». Далі — «букет» дрібних образ особистісного характеру, які намагалися піднести до рангу інтересів громади. За що ж 24 депутати намагаються відправити міського голову у відставку, так і залишилося незрозумілим. Невже за те, що робочий комп’ютер секретаря міської ради (один із аргументів) відключено від офісного принтера? Хоча, звичайно, такого не повинно бути.

Недовіру Михайлові Бочарову висловили у грудні минулого року на другій сесії новообраної міської ради. Депутати не погоджуються з тим, що голова її закрив, проводять третю сесію, на якій приймають бюджет міста і вимагають, щоб голова його підписав. Обирають вони і свій склад виконкому, бо запропонований Михайлом Бочаровим їм не подобається.

З опальним міським головою зустрічаюся у кардіологічному відділенні обласної клінічної лікарні. Останні події не минулися безслідно, «швидка» забрала Михайла Бочарова прямо з робочого кабінету. Його й досі дивує зміна настроїв депутатів, адже на першій сесії все відбувалося мирно, а вже через місяць йому висловили недовіру. Невже лише через те, що є представником Партії регіонів? У нього є підтримка, в тому числі представників інших політичних сил, але це лише третина депутатського корпусу. Більшість не погоджується зі складом виконкому, та він повинен займатися передусім господарськими справами, тому й добирав людей, які вміють щось робити. «Вони запропонували включити до складу виконкому деяких депутатів районної ради, — розповідає Михайло Григорович. — Я погодився, хоча так і не зрозумів, для чого, адже будь-хто з депутатів може приходити на засідання виконкому. Ніби все обговорили на погоджувальній раді, поставили на голосування — не проголосували. Ставлю на голосування регламент — відхиляють. Оголошую перерву — вони продовжують сесію. Закриваю другу сесію, вони збираються на третю і приймають бюджет. Як я можу узаконювати незаконні рішення? Хто буде нести за них відповідальність? Місто вже втрачає кошти через таку безглузду ситуацію, а бюджет у нас дотаційний. Самі можемо заробити не так багато, між тим «дірок» у господарстві міста вистачає. Вже не кажу про підготовку до ювілею».

Запитую його: «Навіщо відключив комп’ютер секретаря від принтера?» З’ясувалося, на ньому друкували листівки проти міського голови, тому він запропонував Оксані Пелех користуватися принтером, який є у приймальні. Вона образилася.

Але кашу, яку заварили, доведеться розхльобувати самотужки. Та крок назустріч зробити важко, тому й вимагають проведення нових виборів. За словами Михайла Бочарова, майора міліції у відставці, він не проти залишити посаду міського голови, яку, до речі, мешканці Збаража довірили йому вдруге, якби бачив, що люди, котрі рвуться до влади, зможуть ефективно працювати. «Знову доведуть місто до хаосу, яким прийняв його у свою першу каденцію: з 400-тисячними боргами, поламаною технікою, перебоями у водопостачанні. Торік за рахунок власних коштів перекрили дахи п’яти будинків, придбали нову техніку, освітили вулиці, відкрили нові групи у дитсадках. Кожен крок дається великими зусиллями, буде шкода, якщо все це потоне у політичній тріскотні».

А така небезпека є. До толерантності і порозуміння обох сторін закликає голова облдержадміністрації Валентин Хоптян. Тепер погляди опонентів звернуті до щойно призначеного голови Збаразької райдержадміністрації Автанділа Мдінарадзе. Йому не позаздриш.

 

Тернопільська область.