Саме такий висновок напрошується після всебічного аналізу стану справ під час засідання обласної робочої групи з питань виплати зарплати та зайнятості населення. Перед Закарпатською ОДА постає цілий комплекс непростих питань щодо легалізації зарплати, зайнятості населення, недопущення виплат «у конвертах» і дотримання гарантій кожному робітникові, що він отримає зароблене.
На Закарпатті офіційно зареєстровано 16 тисяч безробітних, а це становить від двох до двох з половиною відсотків від працездатного населення. «Це велика цифра. Це серйозна проблема», — наголосив тиждень тому під час робочої поїздки до області Президент України Віктор Янукович.
Хоча, як стверджує прес-центр ОДА, працевлаштування закарпатців завжди перебувало на особливому контролі обласної влади. Тільки впродовж квітня в краї здійснено 83 перевірки підприємців та суб’єктів господарювання. Виявлено 80 осіб, що працювали нелегально. На більшості перевірених підприємств не здійснювалась індексація зарплатні, порушувалося право громадян на відпустку. На керівників підприємств, де було виявлено порушення, складено відповідні акти. Щоправда, число підприємств, які діють у кожному районі, запросто перелічиш на пальцях якщо не однієї, то вже точно двох рук. Тому, на думку влади, нині надто актуальною є активізація роботи відповідних комісій у районах та містах. Але діють вони неефективно: найменше перевірок здійснено в містах Ужгород, Хуст, Чоп та Виноградівському, Перечинському, Міжгірському, Мукачівському, Ужгородському районах.
— Щоб створити 300 робочих місць, потрібно вкласти, до прикладу, три мільйони гривень. А щоб створити в області 300 реальних робочих місць, вистачить, щоб 300 підприємців зареєстрували хоча б по одному працівнику. Тому сьогодні просто необхідно активізувати роботу комісій на місцях, — таким бачить вихід із ситуації заступник голови ОДА Іван Качур.
Щоправда, перевіряти можна лише те, що є в наявності. А от нові робочі місця чомусь або зрідка, або ж і зовсім не створюються. За вагою вкладених в економіку інвестицій регіон на передостанніх місцях у державі. Не допомагає ані наявність чотирьох кордонів з ЄС, ані імідж високої працездатності закарпатців. От над чим слід також паралельно задуматися обласній владі.
 
Ужгород.