Ворошиловський районний суд Донецька зупинив дію рішення міської ради щодо ліквідації загальноосвітньої школи №111. Це зроблено для забезпечення позову матері одного зі школярів Ірини Круглової, яка оскаржила закриття навчального закладу в суді. Позивачка вважає рішення міськради протиправним та вимагає скасувати його — на тій підставі, що рада не врахувала вимоги закону щодо порядку ліквідації шкіл. Аналогічні позови подала ініціативна група батьків. Згаданий навчальний заклад свого часу одним із перших у Донецьку перейшов на українську мову навчання. Зараз школа завантажена більш як на 50 відсотків. Рішення міськради призупинене на весь час розгляду справи.

А політична партія «Фронт змін» звернулася до окружного адміністративного суду Києва із позовом щодо ліквідації чотирьох загальноосвітніх шкіл у Макіївці. Автори позову вимагають визнати протиправним та скасувати рішення міської ради від 25 березня про закриття навчальних закладів та до завершення розгляду справи по суті призупинити дію цього рішення, повідомили «Голосу України» в обласній організації партії.

Не закриватимуть також школу-інтернат у Часовому Ярі, як це планувалося на початку року. Про це заявив після поїздки до навчального закладу голова Донецької обласної ради Андрій Шишацький. В інтернаті живуть і навчаються розумово відсталі діти-сироти та діти, позбавлені батьківської опіки — всього 93 особи. Заклад забезпечує соціальну адаптацію таких підлітків, навчаючи їх столярної справи та шиття. Після випуску діти продовжують навчання в професійно-технічних училищах області.

Кілька місяців тому інтернат потрапив до числа кандидатів на закриття — начебто з метою заощадження бюджетних грошей.

Торік на утримання однієї дитини в Часово-Ярській школі-інтернаті витрачено майже 50 тисяч гривень. Цього року планується витратити 52,5 тисячі на дитину. Із 94 співробітників — 40 педагогів. Середня заробітна плата торік становила 1764 гривні на місяць.

Ініціатори закриття посилалися на незаповненість інтернату, розрахованого на 120 осіб, та незадовільне матеріальне забезпечення. Однак ліквідація призвела би до звільнення майже сотні працівників. А знайти нове місце в маленькому містечку не так просто. До того ж досвідчені педагоги-реабілітологи залишилися би без роботи. Тому колектив висловив протест проти такого рішення. Крім того, без господаря залишилися би будівлі інтернату, грошей на їх утримання ані освітяни, ані місцева влада не мають. Загалом на балансі інтернату перебувають п’ять будівель, у тому числі — навчальний корпус, їдальня, майстерні, котельна, пральня.

Ситуація стурбувала обласну владу. Після відвідання Часового Яру голова ради заявив: школа у нормальному стані, атмосфера сприяє розвитку дітей. Хоча й існують проблеми із благоустроєм прилеглої території та наповнюваністю закладу. «Ці проблеми можна вирішити, ми подумаємо, як краще вчинити в цьому випадку, — запевнив Андрій Шишацький. — Або ж перепрофілюємо заклад, або ж розширимо контингент дітей, які можуть тут навчатися. Рішення буде знайдене». Керівник області пообіцяв, що на той час, поки вирішуватиметься подальша доля інтернату, його фінансування не буде зменшене, а для благоустрою території будуть залучені кошти спонсорів.