Кам’янець-Подільський, який є піонером у багатьох справах, не «проспав» інновацій в житлово-комунальному господарстві, що передбачають створення інституту відповідальних власників житла, як іще називають ОСББ. У місті на початок нинішнього року діяло шість десятків об’єднань, нині є близько 90, 55 із них — члени асоціації, яка стала відомою й на державному рівні. Нещодавно її голову Ігоря Григоренка відзначено Почесною грамотою Верховної Ради України.

 Сусіди водять гуляти своїх дітей та онуків у чужий двір. Там — гойдалки, рівнесенькі доріжки, квіти. А у них — не ремонтований вже майже два десятки літ дворовий проїзд, дитячий майданчик потрощений. Там, у чужому дворі, господарює не ЖЕК, а самі мешканці. Вони створили об’єднання співвласників житла (ОСББ) і кожну копійку зібраної квартплати спрямовують на потреби будинку, які самі й визначають. А хто платить ЖЕКу, не може допроситися, щоб біля входу в під’їзди нарешті загорілися лампочки, щоб сміття вивозили. Однак на заклик створити об’єднання почуєте: «А хто нас організує, хто з документами оббиватиме пороги?!». Є й такі, хто взагалі не відає, що то таке — ОСББ. Вочевидь, ще мало інформації...

«Папери загубилися»

Ще попередня влада, зокрема, міський голова Анатолій Нестерук, доклали сил до того, щоб згадані кошти «зайшли» в Кам’янець. Щоправда, на їх освоєння часу було дуже мало — якийсь місяць, та й той зимовий. Відтак дехто ставить під сумнів якість проведених робіт з утеплення. Що ж, поживемо — побачимо. Та позитив усе ж є. Нарешті ОСББ отримали реальне визнання й підтримку. Варто пригадати, як створювалися перші ОСББ, — наштовхуючись на спротив, без жодного супроводу та допомоги. При цьому люди боролися за право керувати житлом, яке вже й на житло мало скидалося: усюди текло, руйнувалося. Скільки разів Наталії Скірко, ініціатору створення одного з перших об’єднань, довелося ходити до виконкому, щоб отримати всю документацію на свій будинок! Попередній власник багатоповерхівки затявся: «Папери загубилися!». Ці, перші, не чекали заохочень, а засукали рукави. У ті роки з мешканців стягували копійки, що йшли здебільшого на те, щоб зупинити руйнацію помешкання. Проминуло півтора десятиліття — і люди вже кажуть про модернізацію, утеплення, інші енергоефективні заходи. Кабмінівська субвенція пішла на утеплення будинків та заміну плоских дахів на шатрові в селищі Першотравневе. У цих помешканнях не було навіть технічного поверху, тому найменший дощ доводилося ловити в тазики й миски. Натерпілися не тільки мешканці, а й комунальники, котрі мусили латати ті дахи. В усіх п’яти «терплячих» будинках народилися ОСББ. Люди виявили сміливість і взяли на себе клопоти про «життя та здоров’я» житла.

«Ростемо ж ми!»

З оптимізмом виступав на звітно-виборних зборах асоціації заступник міського голови Сергій Бабій. Він запевнив, що віднині в місті вже не буде монополізму в сфері надання житлово-комунальних послуг, що замість управління житлово-комунального господарства, яке опікувалося винятково ЖЕКами, тепер діє департамент житлової політики, куди члени ОСББ можуть іти, як додому, прийнято програму підтримки ОСББ, є спеціальний відділ у виконкомі, започатковано конкурс на обслуговування будинків.

У Кам’янці-Подільському намагаються залучити власників житла до фінансування програм «Комфортний під’їзд», «Теплий дім» та інших у форматі 50 на 50. Тобто половину суми на модернізацію й благоустрій житлових будинків віднайде влада, половину зберуть мешканці. Більшість будинків у цьому списку ті, де є об’єднання.

— Не всі ОСББ, — каже депутат міськради Вадим Мендограло, — мають проблеми з фінансами. Ось наше — «Надія» — самодостатнє. Маємо кошти й на поточний ремонт, і на капітальний. Усю дворову територію вимостили плиткою. Встановили огорожі, пофарбували дорогою фарбою. А поруч — жеківська територія, весь бруд звідти тече до нас...

«Кликали в господарі, та можуть залишити без штанів»

Найбільшою проблемою кожного об’єднання є закріплення за ним прибудинкової території. Особливо гостро це питання стоїть там, де житло споруджували військові, які й мешкають у ньому, а земля належить Мін-

оборони. І виходить так, що будинок фактично висить у повітрі, а про землю написано «поштові романи».

Або таке. Нещодавно міський голова Михайло Сімашкевич разом із депутатами міськради Володимиром Юр’євим і Тарасом Явеляком зустрілися з мешканцями будинків №19, №19-а по Хмельницькому шосе та №45 по вулиці Чехова. Люди протестують проти житлового будівництва, яке планує розпочати поруч з їхніми будинками фірма «Віват». Торік це питання порушувалося на сесії міськради, писала про це й наша газета. Тоді мешканці «відвоювали» свій дитячий майданчик: було прийнято рішення сесії не продовжувати договору оренди земельної ділянки з фірмою «Віват», а запропонувати йому іншу. «Віват» подав на міськраду до суду. Мешканці налаштовані боротися за майданчик, який облаштували гойдалками, тренажерами, альтанкою. Якби за будинками закріпили територію одразу, то ОСББ її приватизувало б і в мешканців тепер не боліла б голова, як позбутися небажаного забудовника.

Цифра

Торік на підтримку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ ) у Кам’янці-Подільському Кабмін спрямував три мільйони гривень.

Члени ОСББ Кам’ян- ця-Подільського всерйоз занепокоєні намаганням прийняти новий Житловий кодекс і колективно звертаються до влади на всіх рівнях: «Кодекс суперечить багатьом конституційним правам громадян, створюються умови для рейдерського захоплення багатоповерхових будинків». Зокрема, домагаються виключення статті 59, бо вважають, що згідно з нею управитель житла зможе виселити з квартир тих власників, які не мають інвестиційного потенціалу. А це — пенсіонери, інваліди, багатодітні, люди незаможні. ОСББ дало їм можливість відчути себе господарями свого дому, докласти рук, а не лише коштів, для поліпшення його стану. А тепер, у разі прийняття кодексу, вийде, що мій дім — фортеця, та тільки він може стати чужим...

Пряма мова

«Ті, хто працює в ОСББ, повинні отримувати гарну зарплату, а самі об’єднання повинні мати розвиток. Для цього треба зменшити кількість директорів, бухгалтерів. Нині наші ОСББ не мають інвестиційного потенціалу. Ми вбачали вихід у тому, щоб всю обслугу будинків ОСББ взяла на себе керуюча компанія. Вона б шукала кращих виконавців робіт. Гроші розтринькуватися не будуть, бо за цим стежитиме все місто. Та цю пропозицію в ОСББ відхилили. Зате невдовзі сім будинків одного мікрорайону створили власну обслуговуючу компанію, я цим більш ніж задоволений, бо ЖЕК не може так ретельно доглядати за 40 будинками, як вона — за сімома. У них усе в порядку».

Кам’янець-Подільський.

На знімку: Ігор Григоренко — людина в громаді дуже авторитетна.