ЄС надасть 17 мільйонів євро на соціальний розвиток. Про це йдеться у фінансовій угоді для підтримки місцевого розвитку в Україні, яку підписали у Брюсселі комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле та Перший віце-прем’єр-міністр України Андрій Клюєв. 

Під час брифінгу після підписання документа Штефан Фюле, зокрема, зазначив: «Сьогодні ми виділяємо ще 17 мільйонів євро підтримки ЄС, доповнюючи 12 мільйонів, які вже було інвестовано. Загальна мета програми полягає в підтримці стабільного й гармонійного соціально-економічного розвитку на місцевому рівні, по всій Україні. Програма передбачатиме зміцнення таких моделей управління, які залучатимуть якнайширше коло людей, та здійснення ініціатив, які спиралися б на роботу конкретних громад». У свою чергу, Андрій Клюєв розповів, що вже під час реалізації першої стадії угоди було запропоновано кілька цікавих проектів, передусім у сферах енергозбереження та житлово-комунального господарства.

Окрім підписання угоди, метою поїздки до Брюсселя Першого віце-прем’єр-міністра були також переговори з представниками Євросоюзу з приводу завершення роботи над угодою про Асоціацію, яка передбачає створення зони вільної торгівлі. Так, Штефан Фюле хоч і заявив, що у 2011 році відносини України та ЄС є прогресивними й успішними, проте додав: успіх у переговорах про Асоціацію залежить не лише від економічного прогресу. «Багато залежатиме від того, наскільки Україна поділяє наші спільні цінності: верховенство права, належний конституційний процес, свободу зібрань та преси», — підкреслив комісар. Тут варто згадати, що днями Єврокомісія оприлюднила звіт по Україні, в якому зазначалося, що саме з цих позицій офіційний Київ зробив крок назад.

Крім того, в Євросоюзі відзначають ризик заморожування макрофінансової допомоги Україні (йдеться про 610 мільйонів євро) через проблеми з МВФ, передає УНІАН. Причина непорозумінь у тому, що уряд досі не почав реалізацію пенсійної реформи і підвищення тарифів на газ для населення. За словами Андрія Клюєва, Україна планує виконати зобов’язання перед МВФ до середини липня. Він зазначив: «Усе, що стосується співпраці з МВФ: ми як співпрацювали, так і далі маємо намір співпрацювати».

Фото з сайту «Урядовий портал».