А хто не може, тому краще довідатися, де погріти кісточки без шкоди для здоров’я
У перший день літа в Україні стартував черговий купальний сезон, проте українці, що скучили за водою, не стали чекати офіційного запрошення й задовго до призначеної дати масово рвонули на пляжі країни. Запал зменшився лише коли прийшло повідомлення про спалах холери в Маріуполі. Відтепер водні процедури в Азовському морі заборонено на всій території Донецької області. Чим не тривожний дзвінок для інших регіонів?
Яскраві купальники в київських водоймах замиготіли ще наприкінці квітня. Столичних моржів не бентежили відсутність туалетів і рятувальних станцій, непрогріта вода і сміття на пляжах.
Утім, за місяць ситуація особливо не змінилася, розповідає директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко: «Усі пляжі є місцями відпочинку, але не всі місця відпочинку вважаються пляжами. Наявність піску й води ще не робить їх такими. І замість того, щоб доводити їх до категорії пляжів, у нас чомусь роблять навпаки».
За словами еколога, за останні 10 років на наявні пляжі не завозили пісок, хоча СЕС вимагає його щорічного оновлення. Що вже казати про те, що відпочивальникам елементарно ніде справляти нужду.
«Постає запитання, куди ходять люди? Або у воду, або в навколишню посадку. Саме тому збільшується ризик занедужати», — каже він.
Сама вода також бажає кращого. Що нижче місто за течією Дніпра, то вона брудніша. «Водні ресурси часто використовують як стічну канаву для утилізації промислових відходів. Найчастіше заводам, що скидають стоки, вигідніше заплатити штраф, ніж побудувати очисні споруди», — пояснює В. Борейко.
Про те, що столичні пляжі не готові до купального сезону, вчора заявили і в МНС. Унаслідок планової перевірки з’ясувалося: в Києві тільки один пляж визнано безпечним, і той — приватний. На більшості об’єктів не організовано чергування рятувальників, немає обмежувальних буїв, не встановлено стенди з інформацією про правила поведінки на воді. Тож упродовж двох тижнів комунальному підприємству «Плесо» наказано усунути виявлені недоліки.
Нагадаємо: раніше комунальники заявляли про те, що без ризику для здоров’я кияни можуть поплавати на таких пляжах: «Центральний» (о. Труханов), «Чорторий» (парк Дружби Народів), «Вербний» (оз. Вербне), «Пуща-Водиця» (ставок на р. Горенка), «Молодіжний» (о. Долобецький), «Дитячий» і «Золотий» (о. Венеціанський), «Тельбін» (оз. Тельбін), «Веселка» (оз. Веселка), «Передмістна слобідка» (у Гідропарку), «Венеція» (о. «Долобецький»). А до переліку заборонних зон увійшли: «Сонячна» (оз. Сонячне), «Веселка» (Русанівська прот.), «Совська балка» і «Синєозерна».