У ході спецоперації на Азовському морі в «сіті» до співробітників управління боротьби з організованою злочинністю УМВС у Херсонській області потрапив цілий кооператив браконьєрів. Група з 28 осіб, до якої входили керівники одного з рибгоспів Генічеського району і науково-дослідного інституту, схоже, менше всього переймалася відродженням рибних запасів.
Правоохоронці попередньо встановили, що галузевий інститут одержав річну квоту на вилов 100 тонн риби для наукових цілей. Проте організатори «дослідницької» роботи швидко перетворили її на бізнесову, залучивши рибалок десяти рибгоспів, які діють на Азові. Лише за добу двома сейнерами один із підрядників виловив 40 тонн риби замість дозволених десяти.
З’ясовано, що живе срібло Азова відправлялося не в інститутську лабораторію, а на реалізацію за межі Херсонщини. Згідно з вилученою у капітанів сейнерів документацією, на берег доставлено більш як 234 тонни риби. Причому, за оцінками фахівців, майже 70 відсотків «піддослідного» улову — самки бичка з ікрою.
За попередніми даними, учасники протиправної оборудки завдали Азову збитків на суму понад три мільйони гривен. Ще кілька таких «наукових» експедицій, і можна буде не лише рибгоспи закривати, а й сам науково-дослідний інститут.