Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко взяв участь у роботі «круглого столу» «Правова та організаційно-фінансова підготовка до проведення в Україні у 2012 році Року спорту та здорового способу життя», який проходив за ініціативи міжпарламентського об’єднання «Здорова і спортивна Україна».

Відкриваючи роботу «круглого столу», Микола Томенко нагадав, що наступний рік, окрім того, що є роком проведення ЄВРО в Україні та роком проведення літньої Олімпіади, указом Президента оголошено Роком спорту та здорового способу життя. Заступник глави парламенту також нагадав, що у 2012 році закінчується термін Державної програми розвитку фізичної культури і спорту за 2007—2011 роки. «Таким чином варто було б обговорити проблеми, позитиви і негативи виконання цієї програми за п’ятиріччя і подумати, в якому напрямку рухатися далі: приймати ще одну п’ятирічну програму чи, можливо, розробляти якісь більш стратегічні документи», — наголосив М. Томенко.
Парламентарій зазначив: попри те, що спільними зусиллями були зроблені певні кроки в законодавстві, якими регулюються питання спорту та фізичної культури, водночас, «можливість реалізовувати ті речі, що закладені, впирається в інструменти і механізми їх виконання та передовсім у фінансові можливості». Як позитивний приклад М. Томенко навів, що вдалося узаконити норму про пільги на земельний податок, натомість, за його словами, норма нової редакції Закону про фізичну культуру і спорт у частині пільг для бізнесу, який інвестує у фізичну культуру і спорт, не реалізовується через відсутність механізмів надання пільг, що має розробити уряд. «Ми вважаємо, що прописали в законі достатньо для того, щоб Постановою Кабінету Міністрів дати можливість бізнесу, який підтримує дитячі спортивні школи чи проведення змагань, стимулювати такі дії», — підкреслив він.
На думку заступника голови парламенту, варто розробити спільну програму 2012 року, як Року спорту та здорового способу життя, на рівні Президента, уряду та парламенту. «Якщо в 2011 році нам не вдалося зробити те, що ми планували, то давайте спільними зусиллями підійдемо до 2012 року», — закликав М. Томенко, — в тому числі жорстко стоятимемо за кожен рядок у бюджеті, щоб забезпечити належний розвиток фізичної культури та спорту на рівні держави».
ФАКТ
Аналіз інформації, яку надали уряд і Державна служба молоді та спорту, свідчить, що «за п’ять років в Україні збудовано 563 ігрові майданчики для всіх видів спорту, натомість, згідно з польською програмою у Польщі з 2008 до 2012 року буде збудовано 1600 багатофункціональних об’єктів».
Зліва направо: Микола Томенко, Олександр Волков, Віктор Корж.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Прес-служба заступника Голови Верховної Ради.