Компанія «Лівелла» почала сплачувати податки лише в 2010 році. Про це вчора повідомив голова Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин та наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів цієї фірми Роман Зварич під час засідання комісії. Однак сума обов’язкових платежів викликає певні підозри, бо становить трохи більш як 20 тисяч гривень. Станом на вчорашній день учасникам комісії вдалося з’ясувати, що «Лівелла» є дочірньою компанією фірми «Тайстра», в якій є ще близько десятка схожих «дочок». Усі вони за останні п’ять років діяльності сплачували до бюджету вкрай мало обов’язкових платежів. Багато років суми дорівнювали нулю. Чому підприємства, які займаються таким прибутковим бізнесом, як переробка і транспортування нафтопродуктів, настільки мало віддавали державі, учасники ТСК можуть з’ясувати на наступному засіданні. Для цього вони вирішили запросити представника Державної податкової адміністрації. Голова ТСК Роман Зварич наголосив: парламентарії не наполягатимуть, щоб це був високий посадовець. «Іноді клерки можуть дати більш вичерпну відповідь, аніж керівники тієї чи іншої установи», — сказав він.
Так само до наступного засідання, яке планують провести через два тижні, членам комісії доведеться попрацювати над аналізом судових рішень у справах «Лівелли». За словами очільника ТСК, нині в розпорядженні депутатів є вже всі судові постанови, про які відомо.
Інша картина з відповідями на запити народних депутатів. Більшість із них мають проміжний характер. Тобто інформують про те, що установа готує розлогу відповідь. Приміром: із митниці поки що взагалі немає жодних даних. Але є тісний телефонний зв’язок, через який відомо, що над цим питанням митники посилено працюють. Від них, зокрема, хочуть почути, в яких саме розмірах завозили в Україну нафтопродукти, а також офіційну позицію до наявних судових висновків. Водночас Роман Зварич наголосив, що така невизначеність із відповідями на запити, швидше, позитивна, бо свідчить про те, що над ними ретельно і виважено працюють.
 
ДОВІДКОВО
Як відомо, парламент створив ТСК щодо діяльності компанії «Лівелла» на ринку нафтопродуктів на початку травня. Її основними завданнями є, зокрема, встановлення збитків, завданих державі через безподатковий імпорт нафтопродуктів цією фірмою; визначення кола осіб, винних у порушенні чинного законодавства у сфері ведення бізнесу; підготовка та направлення матеріалів відповідним правоохоронним органам для притягнення до відповідальності тих, хто порушував законодавство.