На засіданні ТСК з питань розслідування обставин трагедії під Іловайськом народні депутати продовжили опитування безпосередніх учасників подій.

«Ігри довкола комісії тривають», — заявив на початку засідання ТСК її голова Андрій Сенченко. За його словами, позиція Генштабу ЗС та Міноборони постійно змінюється. Спочатку в головних оборонних відомствах запевнили, що запрошені для опитування — командир 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України Петро Литвин і його перший заступник Петро Ромигайло — прийдуть до парламенту, однак вони так і не з’явилися. Потім у Міноборони заявили, що ніхто з генералів-командувачів не прийде, посилаючись на таємницю слідства у кримінальній справі, яку веде Генпрокуратура. На думку голови комісії, пояснення військового керівництва блокування роботи ТСК є надуманими.

Комісія заслухала показання головного редактора інтернет-видання «Цензор-нет» Юрія Бутусова, котрий перебував у секторі «Д» АТО під Іловайськом і був свідком кількох атак і операцій. Він запропонував не обговорювати й не коментувати дії та накази командирів АТО в прямому ефірі, а провести закрите засідання. Водночас Ю. Бутусов заявив: «Те, що я побачив, — це вже не АТО, а відкрита фаза війни з Росією». За його словами, вже 23 липня було зрозуміло: стратегія і тактика дій, що їх застосовувало українське командування, були «проблемними». Адже російська артилерія вела прямий прицільний вогонь по українських військах, під яким неможливо було втриматися, бойова техніка знищувалася, а ми не могли відповісти нічим. Окрім того, наші війська опинилися заблокованими, і до них не могло підійти ані підкріплення, ані провізія та забезпечення. На погляд військового експерта, треба було вивести українські війська до кордону, щоб запобігти величезних втрат бойової техніки та людських жертв. І проблема полягала не лише в кількості українських військ, а й у тому, як вони використовувалися, як ефективно і адекватно реагувало командування на зміну обстановки у секторі «Д». Голова ТСК А. Сенченко додав, що за серпень українські війська в секторі «Д» втратили 113 одиниць бойової техніки.

Юрій Бутусов наголосив: «Це були подвиг і трагедія, з яких треба зробити висновки, щоб не ускладнити ситуацію і не повторити помилок у веденні бойових дій». Він також висловив думку, що причина проблем у ході АТО полягає не чисельності військ, а в неадекватній оцінці обстановки і в невчасно прийнятих рішеннях. На погляд експерта, необхідно було змінювати тактику дій і ставити завдання, які спроможні виконати наші війська. А також зважати на рівень забезпечення українських військових — тривалий час перебуваючи під вогнем, вони воюють на межі людських можливостей та героїзму. Бутусов запропонував утворити при ТСК експертну групу для аналізу наявної інформації.

Командир протитанкового взводу батальйону «Донбас» Володимир Бабенко, котрий перебував у російському полоні, заявив, що сили в битві були не рівні. «Ми б не здалися, але ми не могли стріляти», — сказав він. За його словами, нині 97 бійців батальйону «Донбас» ще перебувають у полоні бойовиків, серед них є і поранені. В. Бабенко розповів про своє перебування у полоні, спілкування з російськими офіцерами з 98-ї механізованої бригади з м. Іванова. «Вони не могли збагнути, за що ми воюємо, а про себе говорили: «Ми виконуємо наказ». Зі слів російських офіцерів, регулярні частини російських військ стоять під українським кордоном з лютого.

ТСК удруге звернулася з листом до Президента України з проханням зобов’язати керівництво ЗС співпрацювати з комісією, однак відповіді ще немає. До 14 жовтня, наступного пленарного засідання парламенту, ТСК планує підготувати проміжний звіт про свою діяльність.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Зліва направо: військовий експерт, головний редактор інтернет-видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов, голова комісії Андрій Сенченко, член комісії народний депутат Едуард Леонов, командир взводу батальйону «Донбас» Володимир Бабенко.