Представники вісімнадцяти регіонів з’їхалися до Дніпропетровська на Всеукраїнську конференцію з питань інформатизації та впровадження електронних технологій у роботу органів місцевого самоврядування та виконавчої влади.
А регіону є чим поділитися. Уже друге скликання поспіль депутати розвивають програму «Електронна Дніпропетровщина». Область першою перейшла до надання адміністративних послуг в електронному вигляді. За словами голови обласної ради Євгена Удода, Дніпропетровщина має найпотужніші напрацювання у сфері е-урядування в країні.
Крім того, Дніпропетровщина стала першим регіоном, у якому впроваджено технологію електронного цифрового підпису. Розроблено та запроваджено автоматизовану інформаційну систему підтримки надання субсидій населенню, інтерактивну інформаційну систему (веб-сайт) забезпечення зворотного зв’язку влади та громадськості.
Окрему позицію в рамках регіональної програми посідає проект «Відкрита влада». Основна його мета — впровадження нових стандартів розгляду звернень громадян та дебюрократизація дозвільних процедур. 21 березня в облдержадміністрації було відкрито автоматизований інформаційно-ресурсний центр, який включає в себе три складові: центр прийому громадян, центр адміністративних послуг, веб-портал.
Звернувшись до нього, підприємець із будь-якого міста або сільського району регіону в зручний час має можливість отримати необхідну послугу в рамках повноважень облдержадміністрації за принципом «єдиного вікна». Загалом у центрі надається 22 види послуг. Окрім того, через спеціальне програмне забезпечення облдержадміністрація відстежує в онлайн-режимі роботу 35 дозвільних центрів, які створені та працюють у містах і районах області.
«Таким чином, ми значно спростили процес погоджувальних і дозвільних процедур для бізнесу та підприємців, а також поліпшили роботу зі зверненнями громадян», — підсумував голова облдержадміністрації Олександр Вілкул.
Для реалізації програми активно залучаються не тільки кошти місцевих рад, а й міжнародних фондів. Партнерами обласної влади стали фонди ОБСЄ, «Відродження» та «Східна Європа».
Сучасні технології впроваджуються також у галузі освіти. В березні в Дніпропетровську на базі Інституту післядипломної педагогічної освіти відкрито «Єдиний освітній центр». У ньому дистанційно навчатимуть за сучасними інформаційними технологіями педагогів, проводитимуть курси для дітей з особливими потребами, онлайн-консультації за навчальними програмами. Також на базі освітнього центру плановано створити віртуальну бібліотеку та інформаційно-аналітичну базу даних усієї освітньої системи області.
У рамках модернізації сфери охорони здоров’я області на машинах «швидкої допомоги» триває встановлення GPS-навігації. Це дасть змогу не тільки скоротити час приїзду до хворого, а й керувати каретами «швидкої допомоги» з єдиного пульта управління, контролювати ефективність роботи екстреної медичної допомоги в області.
Є сподівання, що досвід Дніпропетровщини стане в нагоді й іншим регіонам.