Столичний Гідропарк — справжня зелена перлина Києва. Але постійні читачі «Голосу України» знають і про інше: перлина  за кілька останніх років перетворилася на клоаку, громадську вбиральню просто неба, оскільки міська влада не спромоглася встановити достатню кількість бодай примітивних туалетів з вигрібними ямами.

Тим часом точок громадського харчування — і капітальних, і «наливайок», і палаток тут, особливо в літній сезон, стає дедалі більше. Їх власники — «підприємці» нахабно й цинічно — без будь-яких дозволів захоплюють території, не подбавши ані про елементарний рукомийник, ані про туалетні кабінки.

Кореспонденти «Голосу України» впродовж останніх трьох років порушували проблему Гідропарку, звертаючись до органів міської влади та правоохоронних, але не були почуті. На початку квітня з’явилася хоч і мала, але все-таки надія: заступник голови КМДА Михайло Кучук, відвідавши Гідропарк, так само, як і журналісти, не лише обурився станом цієї рекреаційної зони, а й розгнівався, пообіцявши до Дня Києва — 28 травня — знести 30 незаконно споруджених об’єктів. Хоча дивно, чому цей керівник налічив їх усього 30, оскільки їх тут — тисячі. Установлення таких у Гідропарку взагалі заборонено: на території немає каналізації і водогону.

Ми пообіцяли читачам простежити, як виконуватиметься обіцянка одного із батьків міста. Кілька днів тому побували в Гідропарку, щоб дізнатися, чого варте слово високого начальника. Найперше, в чому переконалися, — те, що ще на платформі станції метро «Гідропарк» слід негайно встановити попередження: «Гідропарк: небезпечно для здоров’я». Оскільки вбиралень тут бракує, а літо вже почалося, через відходи життєдіяльності людей у досить великому парку ступити нема куди, а сморід перебиває навіть аромати квітучих акацій.

Щодо знесення незаконних об’єктів, то жоден з них, за винятком двох-трьох невеликих кіосків, не... зник! Передовсім ті, які викликали найбільший гнів у пана Кучука. Приміром, спорудження ще однієї точки громадського харчування поблизу мосту Патона на Золотому пляжі, під яку забудовники забетонували чималу його частину. Не знесений також жоден будинок на березі озера Берізка, де зведено котеджне містечко, що теж пообіцяв пан Кучук.

На одному з найбільших і найкращих київських пляжів — Золотому «підприємці» залишили для відпочивальників вузеньку піщану смужку біля самої води, де від спеки немає захистку. Найкраща ж частина пляжу, яка добре вентилюється вітром і затінена дорослими деревами, здебільшого накрита дерев’яними настилами, на котрих встановлені столики для відвідувачів кафе. Деякі з них з’явилися вже після відвідин пляжу паном Кучуком. Зокрема, ось це — на 80 місць, де висить оголошення: «Оренда. Хазяйка, номер телефону...».

Ми запитали у жінки в кухарському спецодязі, чи насправді цей майданчик можна взяти в оренду? Приміром, на літні три місяці, і якою може бути плата. Не прогоримо?

«Хоч про умови треба домовлятися з хазяйкою, проте сенс є, — сказала вона, — оскільки наплив відвідувачів дуже великий. Тож 20 тисяч доларів за літо кілька разів окупляться». «А щодо оформлення документів, раптом контролери на предмет законності поцікавляться?» — запитали ми. «Щодо цього будьте певні: у хазяйки все схоплено, сюди ніхто не поткнеться. А поткнеться, то начуватиметься. Недавно один такий знайшовся, галасувати почав, мовляв, незаконне захоплення землі, забирайтеся звідси негайно! Ми хазяйку покликали, він побачив її значок на лацкані, й відразу здох, досі не знає, куди подітися». «То хто ж у вас хазяйка?» — подивувалися ми. «Депутат облради!» — «А, приміром, куди відходи складати, як з водою для миття посуду?» — «Для відходів є контейнер, воду для миття посуду качаємо з Дніпра, нею миємо (!), але ополіскуємо питною». — «А куди її зливаєте?» — «А в пісок і зливаємо» — по-змовницьки повідомила співрозмовниця.

У Гідропарку, зокрема на Золотому пляжі, таких точок — не злічити. Кількість відвідувачів — десятки тисяч. Але бодай хто поцікавився, чи миють руки ті, у кого вони купують і дешеву «швидку» їжу, і ту, яка продається за ресторанною ціною? Утім, і самим відвідувачам після «убиральні» під кущиком руки немає де помити.

З другого боку, хіба лише в цьому кафе миють посуд водою з Дніпра, а потім зливають її туди само? А якщо врахувати, що відпочивальники малі потреби справляють теж туди, то саме час заволати: «Санепідстанціє, рятуй!». До речі, ми поцікавилися, чому ті, хто має контролювати ситуацію, не карають порушників, не закривають точки? Один із співробітників, який не побажав назватися, пояснив: «Ми перевіряємо лише об’єкти, які працюють легально, а не незаконні — їх же не існує. А коли такі є, то це — справа правоохоронних органів, а не СЕС».

До речі, ще одне питання, утім, з огляду на сказане вище, риторичне: чи не тому СЕС не підписала жодного паспорта на дозвіл купатися на пляжах Гідропарку? Втім, купатися й відпочивати в цьому місці можуть лише самогубці.

Фото Андрія ЯЩЕНКА.