Національне законодавство стосовно дітей з обмеженими фізичними можливостями наблизять до Конвенції ООН про права інвалідів. А до розробки законодавчої бази залучать міністерства, відомства і представників органів місцевого самоврядування. Про це заявив під час прес-конференції народний депутат Володимир Стретович.
Він повідомив, що, за даними прокуратури, в Україні проживає близько 160 тисяч дітей-інвалідів і майже мільйон — з вадами фізичного розвитку.
Парламентарій розповів, що створено робочу групу, до якої увійшли народні обранці, представники благодійних фондів та громадських організацій. Вони систематизуватимуть існуючі проблеми, аналізуватимуть законодавчу базу та надаватимуть рекомендації щодо їх вирішення. Також експерти розроблять загальнодержавну програму «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів та розвитку системи реабілітації інвалідів».
«Непокоїть те, що не всі програми вчасно фінансуються, а на деякі дуже важливі проекти не вистачає коштів. Хочемо, щоб принцип «гроші мають ходити за дитиною» втілювався у життя», — зазначив президент ВГО «Наукове товариство інвалідів «Інститут соціальної політики» Андрій Шевцов. Він вважає, що Міністерство соціальної політики має забезпечити дітей-інвалідів технічними засобами реабілітації, зокрема візками. А щоб їх отримати, видаватимуть ваучери. Попри те, фахівці хочуть, щоб саме діти обирали собі навчально-реабілітаційний центр, психологів, корекційних педагогів і санаторно-курортне лікування.