У Чернівцях за участю голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка відбулася перша презентація Закону «Про доступ до публічної інформації». У презентації також брали участь голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв (на знімку), в. о. голови обласної ради Валентин Маніліч, в. о. чернівецького міського голови Віталій Михайлішин, голова Комітету виборців України Олександр Черненко, координатор партнерства «Новий громадянин» Світлана Заліщук, члени громадської ради при облдержадміністрації.
Оскільки презентація відбувалася в приміщенні облдержадміністрації, то на правах господаря відкрив її М. Папієв. Він наголосив, що для нього є предметом гордості те, що всеукраїнський тур з ознайомлення громадян із законом, покликаним зробити українську владу більш прозорою та доступною для людей, а громадянина — більш поінформованим щодо діяльності влади, розпочався з Чернівецької області.
— Інформація, якою володіє чиновник, повинна належати і громадянину — це основна теза нашого документа, — зазначив автор закону, голова комітету А. Шевченко, додавши: громадянин має право знати, на що спрямовуються бюджетні кошти і як вони витрачаються. «Він має право знати, як живуть чиновники, котрі утримуються за рахунок держави, мати доступ до їхніх декларацій, окрім, звичайно, інформації, яка носить гриф «таємно». Це — медична, службова, банківська тощо. Повинен сказати, що не у всіх регіонах чиновники правильно використали час, наданий для втілення нашого закону. У багатьох випадках влада технічно не готова, не визначено відповідальних за реалізацію на практиці цього закону працівників тощо. У багатьох випадках ми наштовхуємося на саботаж чиновників, вони просто не бажають працювати більше. Мене порадувало, що в Чернівцях це не так», — підкреслив голова парламентського комітету.
Голова Комітету виборців України Олександр Черненко сказав, що всеукраїнській хвилі з ознайомлення із законом передував моніторинг. Країна виявилася неготовою до його впровадження. — Ми моніторили Київ і 16 областей за п’ятибальною шкалою. Середня оцінка готовності — 2,5 бала, — сказав О. Черненко. Отже, щоб «шлюб» влади і громадян був щасливий, ще є над чим працювати.
 
Чернівецька область.