Основою 14-ї механізованої бригади стануть бійці з 51-ї бригади, які найкраще себе проявили під час антитерористичної операції на Донбасі. Таке рішення глава держави прийняв під час зустрічі з бійцями та командирами 51-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України, яка брала участь у бойових діях у зоні АТО. «Ті підрозділи, які героїчно себе проявили, не мають бути розформовані. Вони мають у повному складі зі збереженням своїх традицій стати основою нової бригади, — заявив Президент. — Ті випадки, коли військовослужбовці проявили слабкість духу та стали дезертирами, будуть об’єктивно розслідувані».

Петро Порошенко закликав усіх присутніх чесно, дивлячись очі в очі, розповісти про перебіг подій за весь час несення служби в зоні АТО. «Нам потрібно дати правдиву оцінку цим діям. Треба бути чесними. Там, де воювали, — треба визнавати героїзм цих бійців. Там, де були факти дезертирства, — треба відповідати», — наголосив Президент.

Окремі підрозділи 51-ї бригади проявили героїзм у боях за Савур-Могилу та у визволенні багатьох населених пунктів на Донбасі. Особливо Президент відзначив героїзм розвідників з батальйонно-тактичної групи «Колос», яка однією з перших взяла під контроль Савур-Могилу; протитанковий артилерійський підрозділ, який знищив значні сили противника; ремонтну бригаду, яка, попри обстріл, виконувала свої обов’язки, та танковий підрозділ, який здійснив рейд на ворога під час виходу наших військ під Іловайськом. З другого боку, в цій частині було зафіксовано майже чотири десятки випадків дезертирства, а події під Волновахою стали соромом для Української армії, коли в результаті пияцтва та непрофесійних дій загинуло багато військових. «Нам потрібна правда, якою б вона не була», — наголосив Президент.

Після розмови Президент, як повідомляє офіційне інтернет-представництво глави держави, доручив в. о. командира бригади представити бійців, які проявили мужність, до нагород. «Я вами пишаюся, як український Президент, і дякую за вашу мужність та героїзм», — сказав Петро Порошенко.

Дослівно

Президент України Петро ПОРОШЕНКО:

 

«Нам потрібно відзначити справжніх героїв і дати належну оцінку тим, хто не витримав і схибив. На жаль, такі військовослужбовці були у вашій частині. Перед пам’яттю загиблих героїв та тих, хто, попри все, вистояв і не злякався, ми маємо обов’язок бути мужніми і чесними, як в оцінках дій 51-ї бригади, так і в оцінках дій інших підрозділів Збройних Сил України».

 

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).