У приморському місті намагаються ліквідувати вогнище холери: підозрюють, що на неї захворіли кілька мешканців міста. Із них троє доставлені до холерного госпіталю в міській лікарні № 4, ще двоє із симптомами гострої кишкової інфекції — до інфекційних відділень інших лікарень. В обласній санепідстанції повідомили, що в одного із хворих розвинулася гостра ниркова недостатність. Стан інших пацієнтів — задовільний.

 

На час підготовки інформації до друку аналізи, проведені в лабораторії особливо небезпечних інфекцій обласної санепідстанції, засвідчили наявність холерного вібріона в трьох хворих. У родинах хворих організовано медичне спостереження та обстеження контактних осіб. Усі вони виявилися здоровими. За місцем проживання пацієнтів для дослідження на холеру відібрані змиви з поверхонь, проби питної води, риби, проведено заключну дезінфекцію. Перевіряють циркуляцію збудників холери у стічних водах та морській воді. Санітарні служби взяли для дослідження рибу, яку продавали на центральному ринку міста. За попередньою інформацією, двоє із госпіталізованих їли морську рибу, а третій — наковтався води під час купання в морі.

На своєму засіданні державна обласна надзвичайна протиепідемічна комісія доручила міському голові Маріуполя Юрію Хотлубею тимчасово заборонити функціонування громадських пляжів до отримання результатів бактеріологічного дослідження на холеру морської води. Крім того, заборонено любительську ловлю риби в районі приморського міста. Керівникам медичних закладів та санепідстанцій наказано підготуватися до роботи в умовах епідемічних ускладнень та мати необхідний запас ліків, імунобіологічних препаратів, дезінфекційних засобів тощо. Усіх хворих із симптомами дисфункції кишечника відтепер в обов’язковому порядку госпіталізують та перевіряють на наявність збудника холери.

А санітарні служби розпочали позапланові перевірки умов ринків, де реалізують рибу, та об’єктів громадського харчування, які виготовляють готові страви із риби без термічної обробки. Під «ковпаком» опинилися стихійні місця торгівлі, де рибу продають без холодильників. Результати відібраних проб стануть відомі за кілька днів, але вже зараз у ресторанах і кафе заборонено використовувати рибу місцевого вилову. Востаннє спалах холери в місті зафіксовано 1999 року.

Як повідомив журналістам міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко, котрий терміново прибув до Маріуполя, в місті проведено додаткове хлорування водогінних мереж. Узяті зразки відправлено до Української протичумної станції у Сімферополі, і через три-чотири дні буде відомо, наскільки токсикогенним є склад збудника. «Для нас це має значення, бо залежно від результату заходи можуть бути ще жорсткішими», — заявив міністр.

Фото Миколи РЯБЧЕНКА (УНІАН).

 

Співробітник санепідслужби бере пробу води з річки Кальчик у Маріуполі.