Так представники громадської мережі «ОПОРА» характеризують цьогорічну виборчу кампанію в Україні загалом та на Прикарпатті зокрема.

Спостерігачі не зафіксували фактів прояву «чорного піару», масової виборчої благодійності, що було притаманне на виборах 2012 року. Відсутність високої активності «виборчих благодійних фондів» і «виборчих благодійників», на думку активістів, пов’язана з тим, що виборчий процес розпочався наступного дня після того, як стала відома дата виборів, що не дало кандидатам достатньо часу для розгортання «благодійних виборчих ініціатив».

Натомість, кандидати у народні депутати часто маніпулюють темами АТО, Майдану та вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні. Ця тематика активно присутня у риториці, агітаційній кампанії та політичній рекламі практично усіх претендентів на крісло депутата Верховної Ради України.

Щодо порушень правил передвиборної агітації, то «ОПОРА» відзначає відсутність вихідних даних на білбордах, в агітаційних матеріалах, також ігнорування заборони розміщення агіток в громадському транспорті. Вперше громадянська мережа проводить моніторинг витрат окружних виборчих комісій, щоб підтвердити чи спростувати інформацію про зловживання бюджетними коштами.

Ще одна тема для спостережень — це перевірка передвиборних програм кандидатів на наявність плагіату. Із 99 кандидатів, зареєстрованих у семи одномандатних виборчих округах в Івано-Франківській області, за дослідженнями «ОПОРИ», 31 — подав у ЦВК «запозичені» програми, тексти яких містять речення з літератури, ЗМІ, різних підручників та програм інших кандидатів. Через це подібна «творчість» рясніє низкою недоречностей. Прикарпатським виборцям обіцяють розв’язати проблеми населених пунктів, що не належать області. Один мажоритарник обіцяє відремонтувати трубопровід у Тернополі, його колега по округу хоче зайнятись благоустроєм Києва та контролювати депутатів Київради, ще когось зацікавила комунальна сфера Житомира. Інший кандидат прагне розвивати неіснуючу в області вугільну та машинобудівну промисловість, ще один неуважний дає обіцянки у жіночому роді тощо.

За словами координатора «ОПОРИ» в області Івана Маруняка, цьогорічна кампанія наймасовіша в Україні, тому задіяно 213 спостерігачів. А в день голосування, 26 жовтня, до них приєднаються понад дві тисячі активістів для здійснення широкого та швидкого статистичного підрахунку голосів. Отож уже зранку наступного дня вони оголосять свої результати голосування. Як показує практика останніх виборів, їхній результат відрізняється від офіційно оголошеного ЦВК — у межах похибки в один відсоток.

Івано-Франківська область.