Іван КИРИЛЕНКО, «БЮТ-«Батьківщина»:
— Чи не щодня в цьому залі лунають рекламні заклики до порозуміння, злагоди, ефективної роботи. Ми зацікавлені в стабільній роботі, але за однієї умови: і наш парламент, і все суспільство справді потребують спокою і злагоди. Треба небагато: випустіть із-за грат політичних в’язнів, зупиніть репресії та переслідування Юлії Тимошенко. Ми рішуче заявляємо: наша політична сила і значна частина суспільства спокійно споглядати за тим, що відбувається з лідерами опозиції, особливо з Юлією Тимошенко, Юрієм Луценком та десятками інших політиків і державних діячів, не буде. Минулого тижня судом прийнято рішення про арешт Тимошенко, і всі прекрасно розуміють, що це означає: репресивна машина зробить свою чорну справу. Величезна відповідальність за те, що відбувається, лягає саме на парламентську більшість. У горезвісному автоматичному режимі прийнято закони про судоустрій, ліквідовано інститут народних засідателів, обмежено термін ознайомлення зі справою та низку інших. Система правосуддя, по суті, знищена.   Вимагаємо невідкладно заслухати Генерального прокурора в сесійній залі, й почути чіткі відповіді на головні питання: на яких підставах відкрито кримінальну справу проти Ю. Тимошенко, доки буде відбуватися над нею відверте знущання слідчих, а також чому сьогодні незаконно утримуються у в’язниці представники опозиції? Окрім того, ми зареєстрували законопроект про скасування законів, які довели ситуацію до абсурду.
Петро СИМОНЕНКО, Комуністична партія:
— Сотні тисяч простих українських родин знову й знову опиняються перед найскладнішою проблемою: куди відправити дитину на оздоровчий відпочинок і де взяти на це гроші. За 20 років капіталістичної реставрації і знищення економічного потенціалу України зруйнувалася й соціально орієнтована система організації дитячого відпочинку. В радянській Україні було побудовано 22 500 піонерських таборів, і практично кожна дитина шкільного віку мала змогу оздоровитися в дитячому літньому таборі, а путівка за зміну в 28 днів коштувала 30—45 рублів, з яких 90% оплачували профспілки. Нині за звичайну путівку батькам треба викласти від двох до чотирьох тисяч гривень. Тому ми, комуністи, наполягаємо на прийнятті й реалізації комплексної державної програми «Захист дитинства». У рамках такої програми держава зобов’язана гарантувати кожній дитині до досягнення нею повноліття не тільки право, а, головне, й можливість відпочивати та оздоровлюватися за рахунок коштів держбюджету. Ми пропонуємо вирішити питання про передачу всіх дитячих установ і таборів у державну власність і під державний контроль. А фінансування забезпечити мають ті, хто одержав майнові комплекси.
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна — Народна самооборона»:
— Днями мені довелося бути присутнім на судилищі над Юрієм Луценком. Вразило, коли суддя пішов радитися сам з собою, а точніше, отримувати вказівки згори. Хворого, ослаблого після місячного голодування Луценка потрібно було випустити з-під варти, оскільки слідство в його справі закінчено і на його хід Луценко вплинути не міг. У Давньому Римі казали: устами судді говорить закон. У Печерському суді устами судді промовляло беззаконня. І це не лише моя думка, а й європейських експертів: не було підстав його взяття під варту. Правосуддя в Україні є вибірковим і тому несправедливим. На цій основі робиться висновок про недоцільність припинення моніторингу Ради Європи над Україною. Взагалі основна увага Європи до України пов’язана, вдумайтесь, із кримінальним переслідуванням опозиції. Останній приклад — негативна реакція Заходу на спробу арешту Тимошенко. Європа прямим текстом каже: якщо ситуація не зміниться, Україна не бачитиме європейських перспектив. Гучні слова про реформу судової системи вилилися у прийнятті закону про судоустрій та статус суддів, який закріпив повну підконтрольність судової системи владою.  Першим кроком, на мою думку і думку багатьох політиків і експертів, має стати запровадження суду присяжних.
Юрій ЛИТВИН, Народна партія:
— На село ми покладаємо великі надії, але для нього робимо менше, аніж могли б. Усе змінюється так швидко, що прийняти довгострокову програму розвитку АПК просто неможливо. Начебто закони, постанови, регуляторні акти приймаються нерідко, начебто враховуються найважливіші чинники, але українське сільське господарство далеке від ідеальної галузі й щороку АПК виживає не завдяки, а всупереч. Але відомо, що ніяке суспільство не зможе нормально функціонувати без високорозвиненого аграрного сектору і достатньої кількості продовольства для забезпечення населення. Для виходу з кризового стану влада повинна визнати сільське господарство пріоритетним напрямом у своїй діяльності, крім того, роль держави полягає у створенні таких умов, які забезпечили б рівні умови прибуткової діяльності для всіх суб’єктів аграрного ринку. Кожна нова влада заявляє про те, що нам треба терміново модернізувати АПК, на жаль, далі слів справа не зайшла.
Олександр ПЕКЛУШЕНКО, Партія регіонів:
— Як чітко дав зрозуміти Президент у своєму виступі на XVІІ саміті країн Центральної Європи, альтернативи реформ в Україні немає. На реформи нелегко зважитися, їх проведення поєднано з безліччю складностей, але ми обрали цей шлях і виконаємо все намічене. На жаль, останнім часом слово «реформи» в Україні асоціюється у свідомості багатьох громадян як жорсткість фіскальних функцій держави. Ми, більшість, ще не зуміли сповна донести до людей, що головна мета нинішніх реформ — це комплекс заходів, спрямованих на систему стимулюючих умов для виробництва й бізнесу. Наша команда однозначно усвідомлює, що без підтримки курсу реформ, оголошеного Президентом Януковичем, більшістю населення неможливе реальне поліпшення соціальної та економічної ситуації в країні. Саме на діалог і компроміс сьогодні спрямовані зусилля фракції Партії регіонів. Уперше за 20 років у парламенті стало нормою, коли опозиції віддано реальні інструменти впливу, щосереди пленарного тижня надано можливість опозиційним фракціям продемонструвати весь свій інтелектуальний, політичний і законодавчий потенціал. Наскільки ефективно вдається опозиції використовувати виділені їй майже 40% сесійного часу, ніхто краще від наших виборців не оцінить.
Тарас ЧОРНОВІЛ, депутатська група «Реформи заради майбутнього»:
— Ми прийняли адекватне законодавство щодо боротьби з корупцією і свого часу зробили крок, який дуже схвалювався як усередині країни, так і за кордоном, — крок до подолання тендерної мафії, коли було прийнято основи законодавства про державні закупівлі. На превеликий жаль, на минулому тижні мінімальною більшістю — 229 голосів — було проголосовано зміни до цих законів, згідно з якими на сьогодні фактично процедура держзакупівель знову робиться закритою, знову виводяться із законодавчого поля та відповідного регулювання цілі великі сфери, які створюють прекрасні умови для корупції. Депутатська група звертається до Президента з проханням не підписувати щойно прийнятий законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо державних закупівель, повернути його із зауваженнями, накласти на нього вето і сприяти розробленню справді адекватного закону, який не дав би відродитися корупції у цій чутливій сфері.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.