Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора зустрівся з міністром закордонних справ Республіки Сербія Вуком Єремичем.

 

Вітаючи гостей, повідомила прес-служба парламенту, Голова Верховної Ради підкреслив, що «Сербія асоціюється у нас із рідними, близькими людьми», і наголосив, що ця країна є «ключовим партнером України у Балканському регіоні». При цьому він зазначив, що, перебуваючи нещодавно в Сербії, «переконався: ця країна має до України подібні відчуття».

В. Литвин вважає, що і в Україні, і в Сербії склалися сприятливі політичні умови для того, щоб вивести нашу співпрацю на якісно новий рівень. «У нас є всі можливості для поглиблення двосторонніх відносин у всіх напрямках, а також для посилення координації нашої взаємодії у питаннях співпраці з Європейським Союзом», — сказав він.

Голова Верховної Ради висловив переконання, що нинішній візит пана міністра і очікуваний візит в Україну Президента Республіки Сербія дозволить надати нового імпульсу й вагомого поштовху для розвитку взаємин між нашими країнами. «У цій співпраці вагоме місце займатиме взаємодія парламентів двох країн», — наголосив В. Литвин. Він нагадав, що майже рік тому між Верховною Радою України та Народною Скупщиною Республіки Сербія було підписано угоду про міжпарламентське співробітництво, і зауважив, що бачить у цьому напрямі добрі можливості та перспективи.

У свою чергу, пан В. Єремич зазначив, що відносини між нашими державами мають довгу історію, але офіційний візит міністра закордонних справ відбувається вперше. Він констатував, що недавній візит Голови Верховної Ради України до Сербії сприяв інтенсифікації міжпарламентського діалогу, укріплення якого дасть можливість для розвитку і зміцнення співпраці в інших сферах.

Пан міністр повідомив, що вчора було підписано міжурядову Угоду про скасування візового режиму між двома країнами, та висловив сподівання на те, що парламенти Сербії і України не зволікатимуть із ратифікацією цього документа. Керівник українського парламенту запевнив співрозмовника, що Верховна Рада України не затримуватиме ратифікацію згаданої угоди.

За словами міністра закордонних справ Республіки Сербія, у наступному році планується проведення Днів України в Сербії. На його думку, парламенти двох країн мають долучитися до цього проекту.

Пан В. Єремич також висловив сподівання, що Україна, позиція якої ґрунтується на дотриманні міжнародного права, підтримуватиме цілісність Сербії.

Керівник українського парламенту відзначив добру співпрацю України і Сербії у європейських парламентських структурах та наголосив на зацікавленості нашої країни у поглибленні торговельно-економічних зв’язків. «Сподіваюсь на активізацію роботи Міжурядової українсько-сербської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва», — наголосив В. Литвин, висловивши впевненість, що сторони вийдуть на спільні інвестиційні проекти, які дадуть позитивний результат. В. Литвин зазначив також, що Україна зацікавлена в досвіді Сербії на шляху до набуття членства у Євросоюзі.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.