Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок зустрівся з міністром закордонних справ Грецької Республіки Дімітрісом Друтсасом.

 

На початку зустрічі Голова Верховної Ради заявив, що наша країна зацікавлена у тому, щоб українсько-грецький політичний діалог набув більш інтенсивного характеру. «Ми розраховуємо, що таким імпульсом стане ваш візит до України», — сказав він.

Голова Верховної Ради підтвердив запрошення Голові парламенту Грецької Республіки відвідати Україну з візитом у зручний для нього час.

В. Литвин зазначив, що для України є «вкрай важливим нарощування двосторонньої співпраці», і висловив сподівання, що робота українсько-грецької Міжурядової спільної робочої групи з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва набуде системного характеру.

Він також звернувся до міністра з проханням посприяти у питанні виконання процедур, пов’язаних з набуттям чинності міжурядової Угоди про військово-технічне співробітництво і міжвідомчої Угоди про співробітництво у сфері державного управління та адміністративної реформи.

В. Литвин наголосив на важливості подальшого розвитку двосторонніх відносин у культурно-гуманітарній сфері. Зокрема, на його думку, необхідно докласти зусиль до проведення Днів Греції в Україні і навпаки.

За його словами, вкрай важливим є забезпечення потреб національних меншин у наших країнах, зазначивши, що у цьому контексті потрібно завершити опрацювання та підписання сторонами угоди про соціальне забезпечення.

У свою чергу, міністр закордонних справ висловив сподівання, що його візит стане «початком ряду візитів на вищому і найвищому рівнях». Зокрема, сказав Д. Друтсас, у жовтні ц. р. відбудеться державний візит до Греції Президента України Віктора Януковича.

Міністр закордонних справ також запросив Голову Верховної Ради відвідати Грецьку Республіку.

Д. Друтсас наголосив на існуванні значного потенціалу для розвитку подальшої двосторонньої співпраці з огляду на спільні інтереси та відсутність проблем у взаєминах. За його словами, Україну і Грецію «об’єднує минуле та культура, що є важливим елементом двосторонніх відносин».

Д. Друтсас заявив, що його країна підтримує євроінтеграційні прагнення України, вітає шлях реформ, який обрала наша держава, і привітав нашу країну з головуванням у Комітеті міністрів Ради Європи. Він також привітав Україну з головуванням в ОБСЄ, яке відбудеться у 2013 р., і висловив готовність поділитися досвідом головування Греції у цій міжнародній інституції.

Міністр закордонних справ зазначив, що Греція докладає зусиль до спрощення процедури отримання віз для українських громадян, наголосивши, що на меті — скасування візового режиму для наших туристів. «Ми належимо до тих країн Євросоюзу, які прагнуть, аби скасування візового режиму відбулося якомога раніше», — сказав він.

Голова Верховної Ради подякував міністру за «конструктивну позицію у питанні євроінтеграційних перспектив України» і заявив, що наша держава «рішуче налаштована на здійснення реформ».

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.