Футбол. Ліга чемпіонів. Фінальний матч.
«Барселона» (Іспанія) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 3:1. Голи: Педро, 27, Руні, 34, Мессі, 54, Вілья, 69.
«Барселона»: Вальдес, Алвеш (Пуйоль, 88), Маскерано, Піке, Абідаль, Гаві, Бускетс, Іньєста, Вілья (Кейта, 86), Мессі, Педро (Афеллай, 90+2). Тренер — Госеп Гвардіола.
«МЮ»: ван дер Сар, Фабіо (Нані, 68), Фердінанд, Відич, Евра, Валенсія, Каррік (Скоулз, 77), Гіггз, Парк, Руні, Ернандес. Тренер — Алекс Фергюсон.
Рефері — Віктор Кашшаї (Угорщина).
28 травня. Лондон (Велика Британія). Стадіон «Вемблі». 87 695 глядачів. 15 градусів.
Перегорнуто чергову сторінку під назвою європейський сезон. І завершився він, гадаємо, ніхто не заперечить, на дзвінкій ноті. Добре відомо, що не завжди фінальні матчі наповнені змістом і розквітчаються яскравими фарбами видовищності. А тут все відбувалося мов на замовлення.
«Манчестер Юнайтед» і «Барселона» ніби приватизували право грати у фіналах. Зовсім нещодавно, 2009 року, ми мали щастя спостерігати фінальну суперечку цих славних клубів. Тоді «Барселона» завдяки забитим м’ячам Ето’О і Мессі перемогла, зрівнявшись за кількістю головних титулів Європи з манкуніанцями, які вигравали свій третій Кубок чемпіонів роком раніше.
Отже, на «Вемблі» очікувалася шикарна гра гідних суперників. Такі прогнози мали солідні підстави. Адже обидва клуби нещодавно виграли свої чемпіонати, котрі справедливо вважаються кращими серед європейських національних турнірів. Каталонці і манкуніанці лідирують у клубному рейтингу УЄФА. Перед лондонським побаченням вони мали по три перемоги в Лізі чемпіонів («МЮ» зробив чотири спроби, а «Барса» — шість). В одинадцяти очних поєдинках була рівновага: по три перемоги при п’яти нічиїх.
До суботнього матчу команди підійшли практично в оптимальних складах. А воротар «манчестерців» ван дер Сар цією зустріччю завершував свою спортивну кар’єру. Тому, зрозуміло, дуже старався. Але і його досвід не став на заваді потужному каталонському урагану на чолі з маленьким чарівником Мессі.
Забігаючи наперед, зазначимо, що всі футболісти «Барселони» діяли чудово. Скажімо, достатньо гострих моментів створив Вілья, робив точні передачі і відмінно відкривався Педро, а Гаві з Іньєстою активно керували діями команди в центрі поля і атакувати не забували. Однак був один виконавець, котрий успішно вправлявся з усіма цими функціями. Мова, як ви вже здогадалися, про Мессі. Не дарма він має офіційний титул найкращого гравця Європи та світу.
Але повернемося до хронології подій на «Вемблі». Мудрий шотландський лис сер Алекс Фергюсон одразу приголомшив суперника потужним пресингом протягом стартових десяти хвилин. Манкуніанці буквально затискали суперника на його половині поля, відтісняючи його до карного майданчика.
Та підопічні Госепа Гвардіоли вистояли, а потім прибрали справу до свої рук і заходилися до звичної і красивої праці. Каталонці контролювали м’яча і плели звичні мережива обіграшів і точних передач, наполегливо підкрадаючись до воріт «МЮ». Ці намагання ставали дедалі гострішими, і відповідно до логіки подій ван дер Сар пропустив. Педро відгукнувся на блискучу передачу Гаві і пробив у ближній кут. Розіграли каталонці свою комбінацію чітко і вишукано.
Але у «МЮ» в першому таймі ще були сили, щоб зробити вольовий ривок і змінити ситуацію. Руні з Гіггзом розіграли чітку комбінацію, і перший красивим ударом зрівняв рахунок. Утім, «Барселона» не побігла карати суперника, а навпаки заспокоїла гру, тримаючи її під своїм контролем.
А от після перерви каталонці почали діяти дуже агресивно. І невдовзі знову вийшли вперед. Віртуоз Мессі нестандартним потужним ударом з-за меж карного майданчика застукав зненацька ван дер Сара. Після цього каталонці більше не давали приводу засумніватися у своїй перевазі. А от футболісти англійського клубу, либонь, надто багато сил віддали в дебюті зустрічі, бо на другий тайм, на завершальну і дуже відповідальну його частину потуги їм забракло. Цим і скористався Вілья, котрий «почастував» суперника влучним ударом у «дев’ятку».
Надалі гра була рівною. Адже засмучений «МЮ» перейшов до авантюрних дій, кинувшись відіграватися «із заплющеними очима». Та «Барса» легко впоралася з цими кавалерійськими наскоками. В ці хвилини, як і впродовж матчу, вона упевнено контролювала ситуацію. І в нагороду «Барселона» знову заволоділа Кубком європейських чемпіонів. Вчетверте у своїй історії!
\
Атакує Вейн Руні.
 
Каталонський тріумф.
Фото з сайта УЄФА.