Споживчий попит відновлюватиметься за рахунок реалізації промислових товарів і техніки, автомобільного транспорту. Пропозиція продовольчих товарів зросте на тлі пожвавлення споживання — це зупинить високу динаміку цін на овочі й фрукти, яка злетіла у травні, та на м’ясо і м’ясопродукти. Ціни на енергоносії послаблять свій тиск на товарні ринки. Однак суттєвого здешевлення продовольства не станеться. У Європі й на внутрішньому ринку відновиться висхідний ціновий тренд на нафту і нафтопродукти, збереже його зернопереробка, адміністративне регулювання цін тільки посилиться через невчасне і неефективне реагування уряду на запити і виклики товарних ринків.

Бензин високооктановий: середня вартість літра А-95 зросте на 30—40 копійок, вартість літра дизпального — на 15—20 копійок (тут і надалі мова про середні значення цін).

Я виходжу з того, що ініціативу Міненерговугілля звільнити від сплати ПДВ імпорт нафти і бензину заблокують ще на підступах до сесійної зали парламенту: заперечуватиме Мінфін, адже бюджет і без того втрачає неабиякі доходи від зниження акцизів. За ціни нафти на зовнішньому ринку в 100 доларів США за барель скасування ПДВ на імпорт нафти і нафтопродуктів позбавить країну мільярдів гривень доходів. Але більш істотного подорожчання пального не станеться через падіння світових цін на нафту в травні.

Борошно: здорожчання на 30—40 копійок кілограма борошна 1—2-го сорту, вищого сорту — на 1—2 гривні.

Запаси зерна, які перевищували на початок травня торішні на 9 відсотків, на сьогодні не є визначальним чинником ціноутворення через болісний процес адаптації до вимог нової редакції Податкового кодексу і наслідків подорожчання зерна. Встановлене парламентом вивізне мито на зернові вдарить по виробниках, які знизять закупівельні ціни на пшеницю, але не торгуватимуть собі на збиток, так само як і переробники. А з липня набирає чинності норма Податкового кодексу про скасування ПДВ на операції з продажу зерна на експорт, отже, борошно в другому кварталі збереже тенденцію до подорожчання.

Хліб подорожчання буханця соціальних сортів на 10—20 копійок, хліба пшеничного вищого сорту — на 25—30 копійок.

Теоретично з червня можна очікувати зменшення споживання хліба і хлібобулочних виробів, але практично його собівартість зросла під впливом цін на електроенергію та борошно, витрат на заробітні плати тощо. Інфляція витрат зсередини формує інфляцію пропозиції.

Крупи здорожчання на 3—5 відсотків.

Результат зумовить недостатня пропозиція гречаних, вівсяних та інших круп, а також присутність на ринку неабияких обсягів недешевих імпортованих, які користуються підвищеним попитом.

Молоко, молокопродукти — здорожчання на 3—5 відсотків.

Зменшення пропозиції через скорочення виробництва молока і молокопродуктів позначатиметься на роздрібних цінах у більшості регіонів, але помітного здорожчання не допустять контрольні органи на місцях.

М’ясо:  здорожчання кілограма свинини на 3—5 гривень, здешевлення кілограма яловичини — на 3—5 гривень, здешевлення кілограма курятини на 3 гривні.

Пропозиція м’яса та м’ясопродуктів перекриватиме його попит і внаслідок нарощування виробництва, і внаслідок сезонних особливостей споживання.

Овочі здешевлення на 15—20 відсотків. Фрукти — здешевлення на 10 відсотків.

Я вважаю, що сезонне зниження цін на овочі та фрукти цього року через холодну і спізнілу весну припаде на червень, але воно виявиться стриманішим, ніж очікується, через природне бажання продавців покрити втрати від недостатнього врожаю (особливо фруктів), зберігання продукції (особливо овочевої), видатки на закупівлю продукції по імпорту (особливо фруктів) та ін.

Алкоголь: здорожчання пляшки горілки на 5—10 гривень, коньяку — на 10—12, натурального вина — на 8—10 гривень.

Попри зменшення реалізації підакцизної продукції у першому кварталі, горілка дорожчатиме внаслідок зростання цін на спирт, коньяки і вина — через витратність виробництва.

Лікиздешевлення на 3—5 відсотків.

На більше розраховувати не варто, оскільки імпорт лікувальних засобів продовжує диктувати загальний рівень цін на ринку, а реклама медпрепаратів у телеефірі вже зашкалює. Перевірте: те, що рекламується, здебільшого й дорожчає.

Житлово-комунальні послуги здорожчання на 5—7 відсотків

Як на мене, не тільки вартість комунальних послуг, а й загальний рівень річної інфляції переважно залежить від успіхів переговорів уряду з МВФ, який наполягає на збільшенні тарифів на газ для населення. Але з червня зросте вартість і електроенергії через подорожчання послуг обленерго.

Транспортні послугиздорожчання на 10—15 відсотків.

Результат зумовить зростання цін на нафтопродукти в першому кварталі, який примусив піднімати платню за користування трубопровідним, комунальним, електричним, авіаційним транспортом уже у травні.

Туристичні послуги здорожчання на 10—15 відсотків.

Цьогорічні тури на відпочинок за кордон обійдуться недешево через зростання інфляції і здорожчання страхових, транспортних, готельних та інших послуг. Перехід на літній графік авіаперевезень, приміром, змусив провідні компанії підняти вартість квитків від 20 до 100 євро.

Офіційний курс 7,97 гривні за долар США.

Поки що ми маємо споживчу інфляцію немонетарного змісту, дякуючи стабільності курсу гривні. Але більш як тримільярдне негативне сальдо торговельного балансу, що погіршується внаслідок об’єктивних причин, неадекватне знецінення гривні проти долара США і євро в останні роки, суттєве зростання зовнішнього державного боргу — це та інше разом обумовлює відносний характер стійкості гривні.