Село Переброди Дубровицького району — типова поліська глибинка. До Рівного звідси 186, до райцентру Дубровиця — 50, а до кордону з Білоруссю — 6 кілометрів. У селах Перебродівської сільської ради (а до неї входять Переброди і Будимля) мешкає 2452 людини, із них 1035 — це діти шкільного і дошкільного віку.

А дітям для харчування потрібне молоко, тож майже у кожному дворі тут тримають корову, хоча і є великі проблеми з випасами та якістю молока. Через заболоченість ґрунтів поблизу сіл практично немає пасовищ, тому люди змушені випасати худобу далеко від села або в лісах. Ось і житель Перебродів Микола Петровець (на знімку внизу), який того дня був за пастуха, скаржився, що за день доводиться багато кілометрів «намотати» лісом та неугіддями, щоб худоба напаслась.

— Та хіба тільки з цим проблема, — каже перебродівський сільський голова Валерій Крижик (на знімку вгорі). — Не вистачає навіть землі для городів. Тому мої земляки змушені орендувати або купувати земельні ділянки на території інших сільрад, переважно у селі Жадень і навіть у сусідньому Рокитнівському районі.

 

Гостроти проблемі із забезпеченням дітей молоком додає те, що обидва села сільради постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС: Будимлю віднесено до другої зони — зони обов’язкового відселення, а Переброди — до третьої (зони гарантованого добровільного відселення). Але поліщуки не хочуть залишати насиджених місць, бо справедливо вважають, що ніде нікому вони не потрібні і ніде їх не чекають, а на рідній землі виживати таки легше. Хоч немає роботи, то в пошуках заробітку вирушають на сезонні заробітки, заготовляють дари лісу... — Чорнобиль додав нам проблем у тому плані, що проби молока не завжди відповідають нормам, — продовжує Валерій Крижик. — Якщо по Перебродах воно більш-менш придатне для споживання (хоча й тут буває перебір за вмістом радіонуклідів), то по Будимлю — вміст шкідливих радіонуклідів перевищує у два, а інколи й більше разів. Молоко стає ще «бруднішим» після того, як худобу виганяють на випаси. А люди ж споживають таке молоко, бо куди їм подітися, якщо не мають коштів, щоб купити «чисте» молоко.

— Дуже рідко держава дає корми для худоби, збагачені радіопротекторними добавками, — каже сільський голова. — Взимку дали по п’ятдесят кілограмів на дійну корову. Але це мізер. Селяни, було, самі провели експеримент: купили корову в чистій зоні, але після трьох місяців її перебування на місцевих випасах молоко від неї вже було з радіонуклідами.

Тож проблема випасів та отримання чистого молока дуже актуальна для згаданих поліських сіл. На думку заступника голови Рівненської обласної ради Олександра Чуприни, відновленням чорнобильських територій потрібно займатися комплексно і на загальнодержавному рівні. Однак питання створення екологічно чистих пасовищ реально вирішити і спільними зусиллями місцевої влади. Каже, за його ініціативи фахівці обласної ради розробляють проект щодо реабілітації депресивних радіоактивних забруднених територій в межах Перебродівської сільської ради Дубровицького району, який передбачає і створення культурних пасовищ. Документ буде подано на Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Крім того, створення культурних пасовищ передбачене програмою захисту сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь Рівненської області від шкідливої дії вод на період до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради 2010 року.

— Територія Перебродівської сільради — єдина в Дубровицькому районі, де за роки незалежності заходи з меліорації не проводилися. Згідно з вищезазначеною обласною програмою, тут планується здійснити осушення ґрунтів на 110 гектарах, — каже начальник Рівненського обласного управління водних ресурсів Леонід Каменчук. — На них можна було б облаштувати культурні випаси для худоби.

Воно, звичайно, наміри чиновників благі. Тільки ми добре знаємо, як інколи їх довго реалізують, бо все упирається в кошти. Тим часом діти у Перебродах і Будимлі п’ють забруднене радіонуклідами молоко, що, звичайно, не додає їм здоров’я...

Рівненська область.

Фото Юлії ВАСИЛЕНКО.