На сайті Міністерства юстиції оприлюднено доопрацьований, за підсумками проведених обговорень, проект закону «Про вибори народних депутатів України». Нині його перекладають англійською, після чого буде передано на експертизу до Венеціанської комісії та провідної установи у галузі виборчого права — Міжнародної фундації виборчих систем (США). Одночасно документ обіцяють винести на широке громадське обговорення.

Під час доопрацювання проекту (а висловити свої зауваження та пропозиції мали можливість представники політичних партій, громадських і міжнародних організацій, а також зацікавлених об’єднань громадян) було надано велику кількість пропозицій. До того ж, як повідомляє прес-служба Мін’юсту, було знайдено консенсусне рішення щодо більшості висловлених пропозицій. За результатами чого текст первинного технічного варіанта законопроекту було вдосконалено (для можливості порівняння на сайті розміщено обидва документи).

Проте норма, яку найбільше критикували представники партій, — змішана система виборів — залишилася незмінною. Незмінним, принаймні поки що, залишився й прохідний бар’єр — п’ять відсотків. Крім того, проект дає змогу брати участь у перегонах лише партіям і забороняє блокам. Натомість передбачено самовисування. Щоправда, розмір застави, яку доведеться внести охочим потрапити в парламент, може виявитися для декого непідйомним. Становитиме він дванадцять мінімальних розмірів заробітної плати (нині це — понад 11 тисяч). У 2012 році, з урахуванням інфляції, ця сума може стати ще більшою.

Соціологія

Відповідно до останніх досліджень, здійснених Центром «СОЦИС», за умови п’ятивідсоткового бар’єра до парламенту мають шанс потрапити: Партія регіонів (26,3 %), «Батьківщина» (18,8%), «Фронт змін» (10,8 %), Сильна Україна (6,5 %), «Удар» (5,3%), КПУ та «Свобода» отримали по 4,9, та 4,8 % голосів відповідно. Проти всіх готові проголосувати 14,8 % респондентів.

На даному етапі, вважає голова Комітету виборців України Олександр Черненко, проект закону не можна оцінювати однозначно. «Дійсно, деякі положення не викликають істотних заперечень і є логічними. Але водночас залишається дуже багато запитань. Передусім це стосується виборчої системи, підняття бар’єра, що не зовсім відповідає ситуації, яка нині склалася в країні, — сказав він у коментарі «Голосу України». — Є також проблеми, пов’язані з голосуванням. Ми наполягали, щоб у день волевиявлення до списків виборців не можна було вносити жодних змін, навіть за рішенням суду. А також на тому, щоб ті, хто голосуватиме вдома, крім заяви надавали й офіційний документ, який підтверджував їхнє право. На жаль, ці наші пропозиції не були враховані».

Крім того, за словами О. Черненка, чимало зауважень є і в політичних сил, представлених у парламенті. Тому можна сподіватися, що певні зміни все-таки відбудуться і будуть вони на краще.

Щодо висновку Венеціанської комісії, то він, на думку голови КВУ, скоріше за все, буде «стримано нейтральним». «Бо основна критика, яка лунає на адресу змішаної системи, не є предметом розгляду Венеціанської комісії. Вона більше звертає увагу на демократичні процедури. Дотримані вони чи ні. Тому думаю, що певні положення будуть розкритиковані, а в цілому проект оцінять нейтрально».