Лідер депутатської фракції Народної партії у Верховній Раді України Ігор Шаров закликає уряд дати всебічну оцінку факту втрати представником України посади одного з директорів — розпорядників Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Про це він повідомив в інтерв’ю журналістам.
«Уже зараз деякі чиновники заявляють, що нічого страшного не сталося, навпаки, — позиції України в ЄБРР тільки посилилися. Але такі заяви — абсурдні», — заявив Ігор Шаров. При цьому він зазначив, що лейтмотив діяльності як держави, так і народу і будь-якої особистості полягає в розвитку, завоюванні активів, а не в їх втраті й регресі.
На думку народного депутата, майже 20 років Україна мала своє представництво в ЄБРР і його втрата може негативно позначитися не тільки на іміджі країни, а й на рівні іноземних інвестицій.
«Як сталося так, що Україна вчасно не надала письмове підтвердження надання коштів для збільшення капіталу ЄБРР, чому наші дипломати не змогли домовитися з Румунією, яка вимагала ротації представника України? Ці та інші питання вимагають реакції на найвищому рівні», — сказав лідер фракції.
«Недбайливості кожного конкретного чиновника має бути поставлено справедливу оцінку, бо завдано величезних збитків державним інтересам», — вважає Ігор Шаров. Він також додав, що профільним міністерствам потрібно поставити завдання активізації співробітництва як з радою директорів ЄБРР, так і з окремими акціонерами банку, а окрему увагу звернути на якісну реалізацію проектів у рамках нещодавно схваленої нової стратегії ЄБРР на 2011—2014 рр.
За словами народного депутата, в ЄБРР вважають, що рівень інвестицій в Україні значною мірою залежатиме від впровадження реформ у всіх основних сферах, у той час, як зменшення темпів реформ і погіршення інвестиційного клімату неминуче призведуть до зменшення обсягу інвестицій банку в державний і приватний сектори економіки.