В арсеналі столиці з’явився власний книжковий фестиваль. Крім вечорових салютів, музикувань просто неба та пробігів під каштанами маємо новацію. До Дня міста та Міжнародного дня захисту дітей на колишньому збройовому заводі відкрився «Книжковий арсенал».
Вхід безплатний. За міцними стінами прохолодно. Виблискує чорнявий рояль. Метушиться хор дітлахів у пурпурових костюмчиках. Походжають гості з келихами шампанського. Фестиваль тішить око сучасним форматом. На розлогому просторі — стенди близько 100 видавництв, книгарень, журналів. З’їхалися гості з десяти країн — автори кримінальних романів, дитячих коміксів, феміністки, джазмени, дизайнери тощо. Події — на всякий смак: програма міжнародна й українська, німе кіно, жива музика, лекції, перформанси, автограф-сесії, бізнес-зустрічі... Барвиста програма для дітей. Благодійне збирання книжок для дитбудинків і сиротинців. 
 — Ми дуже хотіли, щоб перший млинець був гладеньким, — розповіла «Голосу України» генеральний директор Національного комплексу «Мистецький арсенал» Наталія Заболотна. — Готували фестиваль п’ять місяців. Труднощі були фінансові. Коли є і гроші, й ідеї, підлогу можна застелити килимами й мати краще виставкове обладнання. Ми, як жінка, що спершу купує ґудзики, а потім шиє пальто. Але в цих стінах не може бути низькоякісних експериментів. Тож ми доклали всіх зусиль. Звісно, фестиваль буде й наступного року. Коли йдуть до РАГСу, не думають про розлучення. 
 — «Арсенал» — альтернатива для тих, кому не до душі масові заходи на Майдані та Хрещатику, — сказала нам кураторка фестивалю Ольга Жук. — Подія для батьків і дітей, що заохочує до читання. Конкурентів у цій сфері бути не може: що більше подій, то краще. Книжки українських та іноземних видавництв представлені порівну. 
 «Голос України» поцікавився враженнями іноземних гостей. 
— Ми всі дуже інтегровані одне в одного. Тому важливо, що тут є іноземні книги, в тому числі й мої, — поділилася Тетяна Устінова, російська письменниця й авторка детективів. — Собі куплю сучасну українську літературу та шведські комікси про мумі-тролів. Читайте книжки: деякі з них написані саме для цього,  сказав Оскар Уайльд. 
Директорка «Гете-Інституту» (німецький культурний центр) Віра Багальянц розповіла, що київський фестиваль поки не можна порівняти із Франкфуртським (одним із найвідоміших у світі книжкових ярмарків). Але наступного року він може зрівнятися з Варшавським ярмарком. 
Працівники посольств і культурних центрів цікавляться дитячою літературою: хтось купує до колекції, хтось — щоб покращити свою українську. Олександр Афонін, президент української Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, зауважує: дитячих книжок видали на два млн. менше, ніж у 2009 році. Може, попит розворушить пропозицію. За три дні фестиваль-первісток відвідали близько 10 тисяч читачів. 
Зазираємо до кишені фестивалю. За словами організаторів, Київська міська адміністрація підсобила з зовнішньою рекламою та включила фест до офіційних святкувань. Грішми допомогли посольства, культурні центри іноземних держав та меценати. Як то кажуть, зі світу по нитці — міжнародне співробітництво.