Погоджувальна рада
До розкладу пленарних засідань парламенту нинішнього тижня за пропозиціями комітетів, депутатських фракцій і груп пропонується включити 104 питання. Серед них три законопроекти визначені Президентом як невідкладні та 27 — ініційовані Кабінетом Міністрів. Депутати також зосередять свою увагу на опрацюванні змін до Податкового кодексу. За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, нині на розгляді в парламенті перебуває 39 проектів про внесення змін до Податкового кодексу.
Комітет з питань фінансів опрацював більшість із цих законопроектів, і чимало пропозицій було враховано. Глава парламенту закликав профільний комітет та депутатів вийти на один погоджувальний проект закону, в якому буде враховано пропозиції і від депутатів, і від уряду, з тим, щоб у червні прийняти остаточний узгоджений документ, який зняв би напругу в суспільстві та законодавчі неузгодженості. «Менше політики, більше роботи», — сказав В. Литвин.
Глава парламенту також запропонував ухвалити з нагоди відзначення 20-ї річниці Незалежності України постанову Верховної Ради про ювілейні заходи в парламенті. Зокрема, пропонується провести урочисте пленарне засідання за участі народних депутатів першого скликання та інших високих гостей, науково-практичну конференцію, приурочені до цієї події виставки: фото- та інших документів, творів живопису членів Національної спілки художників, книжкові та інформаційні, презентацію наукових праць. Серед ювілейних заходів буде також підготовка документального фільму про становлення парламентаризму, інтерв’ю з безпосередніми учасниками цих подій, низка матеріалів у газеті «Голос України» та в журналі «Віче», видання лазерного диска.
Президія Верховної Ради АР Крим, повідомив В. Литвин, звернулася до парламенту з пропозицією створити спеціальний орган з питань автономії. Голова Верховної Ради зауважив, що парламент не може піти на створення окремого комітету з питань Криму, але може бути створено тимчасову спеціальну комісію, яка розглядала б питання стосовно конституційно-правового статусу Криму на період до завершення роботи парламенту нинішньої каденції. Депутатські фракції мають подати свої кандидатури за квотним принципом до складу комісії, який становитиме 15 депутатів.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов підтримав ідею створення ТСК щодо Криму, бо проблеми автономії часто залишаються поза увагою законодавців. Регіонали запропонували також включити до порядку денного на нинішній пленарний тиждень законопроекти про внесення змін до закону стосовно предмета відання господарських судів, щодо прав кредиторів, про угоди про розподіл продукції, про особливості управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі, законопроекти щодо Євро-2012.
Комуністи закликали розглянути у Верховній Раді стан підготовки до сезону літнього оздоровлення дітей. Лідер КПУ Петро Симоненко звернув увагу на те, що на зорі незалежності в Україні було 22 тисячі дитячих таборів, а зараз їх стало набагато менше. Комуністи також наполягають заслухати питання про створення «Лікарні майбутнього» (600 мільйонів гривень зібрано, а куди пішли ті гроші, невідомо). 
Фракція Народної партії, за словами її лідера Ігоря Шарова, підтримала позицію Голови Верховної Ради стосовно того, що проектом змін до Податкового кодексу має бути не законопроект від уряду чи інших суб’єктів законодавчої ініціативи, а єдиний доопрацьований документ, який сприяв би позитивним зрушенням у вітчизняній економіці. Фракція також підтримала ідею ухвалення постанови Верховної Ради про відзначення 20-ї річниці Незалежності України та про створення ТСК щодо Криму. А, враховуючи численні публікації у ЗМІ та нагнітання атмосфери довкола майна профспілок, І. Шаров запропонував Володимиру Литвину звернутися до Генеральної прокуратури по інформацію, що насправді відбувається з профспілковим майном.
Фракція «БЮТ-«Батьківщина» висунула політичні вимоги: заслухати сьогодні в парламенті інформацію від Генеральної прокуратури щодо політичних переслідувань лідерів опозиції. А в середу опозиція, за словами лідера фракції Івана Кириленка, готова зняти з розгляду всі законодавчі пропозиції від опозиційних депутатів, щоб проголосувати за скасування законів про судоустрій та статус суддів як неконституційні, ухвалених у першому читанні законопроектів про скорочення термінів ознайомлення підсудного з матеріалами кримінальної справи і про скасування інституту народних засідателів. А щоб унормувати правову діяльність у державі, опозиція пропонує ухвалити закон про суд присяжних.
Фракція «НУ—НС», за словами її лідера Миколи Мартиненка, підтримала позицію бютівців, що проблеми правосуддя є наразі ключовими. І що до парламенту варто запросити Генпрокурора для інформування про кримінальні справи проти лідерів опозиції. Фракція також наполягає: у середу, в день опозиції, розглядати законопроекти за повною, а не скороченою процедурою.
Сергій Осика, Володимир Рибак.
 
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.