Відбулася зустріч Голови Комітету з питань правосуддя С. Ківалова  із Президентом Парламентської Асамблеї Ради Європи М. Чавушоглу , на якій порушувалися питання судової реформи в Україні. С. Ківалов зазначив, що наразі комітет тісно співпрацює з ПАРЄ й профільним Комітетом ПАРЄ з питань права й прав людини, й «однією з центральних тем є виконання Україною остаточних рішень Європейського Суду з прав людини».
Важливим пунктом обговорення стала проблема підвищення ефективності виконання в Україні судових рішень в контексті рішення Європейського Суду у справі Іванова від 15 жовтня 2009 року, коли суд, вирішивши на користь скаржника 365-ту за рахунком однотипну справу про невиконання в Україні рішень її власних судів, зобов’язав українську владу в річний строк увести ефективний засіб захисту або комбінацію таких засобів, що здатні забезпечити адекватне й достатнє відшкодування у разі невиконання або затримки виконання судових рішень. Слід зазначити, що за три місяці до цього за ініціативи С. Ківалова комітет першим підписав із представниками Ради Європи Меморандум про співробітництво, взявши на себе зобов’язання спостерігати за виконанням рішень Європейського Суду.
«В Україні потрібно внести зміни в законодавство й адміністративну практику, які важко здійснити без підтримки Парламент-ської Асамблеї Ради Європи. Але вже зараз комітет використовує всі наявні можливості для здійснення контролю. Так, в 2010—початку 2011 року питання виконання Україною остаточних рішень Страсбурзького Суду, зокрема «пілотного рішення» проти України, чотири рази детально розглядали на пленарному засіданні нашого комітету. Прийнято й спрямовано на виконання три рішення, в яких даються конкретні рекомендації з поліпшення виконання рішень Страсбурзького Суду в Україні. За результатами нашого моніторингу прийнято два закони — про виконавче виробництво і вдосконалення процедури виконання рішень Європейського Суду, внесено законопроект №7562 про спеціальні заходи щодо виконання «пілотного рішення» Європейського Суду, який наш комітет у межах своєї компетенції підготував до розгляду парламентом», — розповів С. Ківалов. Він також нагадав, що рішенням Комітету ПАРЄ призначений доповідачем з питання про забезпечення життєздатності Європейського Суду з прав людини: вирішенню системних проблем у державах-членах, які виникають із виконанням рішень Європейського суду. Президент ПАРЄ М. Чавушоглу за-значив, що важливість парламентського контролю за станом виконання рішень Європейського суду складно переоцінити, і позитивно оцінив роботу, проведену Комітетом з питань правосуддя.
Прес-служба Комітету з питань правосуддя.