Ефективність судової реформи обговорювали на вчорашньому засіданні «круглого столу» народні депутати та експерти
Поки що говорити про результати реформ зарано, переконаний народний депутат Валерій Писаренко. Він нарікав на дуже мізерне державне фінансування третьої гілки влади. «Ми вимагатимемо від Кабміну закладати в бюджет достатньо коштів», — заявив Валерій Писаренко. Щоправда, є і втішні новини: вперше, за його спостереженням, представників Феміди обирали за новою процедурою, враховуючи їхній професіоналізм. «Стало зрозуміло, що сьогодні жодного впливу на призначення суддів не існує», — наголосив народний депутат.
А перший заступник голови парламентського Комітету з питань правосуддя Юрій Кармазін переконаний, що держава може зекономити на службових квартирах. Так, переведення судді з регіону до столиці коштує мільйон. Службову квартиру купують за бюджетні гроші, а потім передають у власність. «Нині є надія, що житло надаватиметься лише в службове користування», — сподівається він. Утім, Юрій Кармазін пригадав, як раніше судді — якщо їм не давали ордер на столичне житло — вимагали його в судовому порядку.
Водночас начальник Головного управління з боротьби з корупцією Служби безпеки України Віктор Трепак запропонував скасувати кримінальну відповідальність за провокування давання хабара суддям.
За його словами, минулого року Генеральна прокуратура за матеріалами СБУ порушила 29 кримінальних справ проти суддів (цього року таких справ уже 12, з них чотири — за хабарництво).
Начальник Головного управління з боротьби з корупцією СБУ Віктор Трепак,народний депутат України Юрій Кармазін, керівник Інституту Української політики Кость Бондаренко, народний депутат України Валерій Писаренко.