Вийти на групу злочинців, що «бомбила» квартири успішних підприємців, допоміг мешканець однієї багатоповерхівки обласного центру. Чоловік став випадковим свідком спроби невідомих молодих людей проникнути в чуже житло. Його несподівана поява в під’їзді сплутала всі карти зловмисників, і вони змушені були піти геть, так і не довівши свого злочинного задуму до кінця. Мало того, спостережливий свідок встиг роздивитися прикмети машини, на якій пересувалися підозрілі молоді люди, і самих незнайомців.

Управління карного розшуку УМВД у Луганській області вже мало інформацію про те, що група з чотирьох осіб підозрюється в причетності до квартирних крадіжок. Тепер з’явилася зачіпка, яка могла вивести правоохоронців на зловмисників, — марка автомобіля та перші дві цифри його номера, на які звернув увагу свідок. Незабаром у поле зору правоохоронців потрапили четверо молодих луганчан, які завжди трималися разом і вели досить світське життя. Їхня зовнішність, а також марка, колір і перші дві цифри номера автомобіля, на якому вони їздили, збігалися з показаннями свідка. Як потім з’ясувалося, лише в одного з підозрюваних була судимість, а його товариші конфліктів із законом ніколи не мали. Спілкуючись із сусідами за місцем проживання, жодного негативного відгуку про хлопців правоохоронці не почули. Люди говорили про них шанобливо, характеризуючи як серйозних і непитущих. При цьому свідки наголошували, що хлопці спортивні, пристойно вдягаються і користуються дорогими парфумами, що трудяться в офісі однієї із приватних фірм Луганська, яка спеціалізується на встановленні металевих дверей у квартирах. Удома в кожного із чотирьох фігурантів було зроблено шикарний євроремонт, а комп’ютерній техніці та побутовій апаратурі міг би позаздрити кожен. Потім стане зрозуміло, звідки все це з’явилося.

Своїх жертв зловмисники вибирали не спонтанно. Вони були завсідниками дорогих ресторанів і клубів, мали багато знайомих серед заможних городян. Як правило, намагалися завести коханок із числа дружин підприємців, обділених увагою своїх завжди зайнятих бізнесом чоловіків. Часом від жінок «домушники» й дізнавалися коди домашніх сейфів. За потенційними жертвами вони спостерігали місяцями, до дрібниць з’ясовуючи їхні звички та розпорядок дня. Злочинці були оснащені за останнім словом техніки, і коштів на цю статтю видатків не шкодували.

Затримали квартирних злодіїв після довгого спостереження. Останньою їхньою «справою» була квартира власника одного з магазинів Луганська. Тут вони й зустрілися із працівниками правоохоронних органів. Під час обшуку в зловмисників відібрали «трофеї»: гроші, золоті ювелірні прикраси та багато чого іншого. В ході допитів було встановлено, що викрадене майно злодії не ризикували збувати у своєму регіоні, а вивозили його до столиці, де в них був налагоджений канал збуту.

Нині дана кримінальна справа перебуває у провадженні слідчого управління УМВС України в Луганській області. Під час його оперативного супроводу правоохоронці проводять перевірку на причетність даної злочинної групи до аналогічних злочинів, скоєних в інших регіонах країни.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.