Молоді українські режисери невдовзі зможуть їздити до Франції державним коштом — до кіношкіл, на тренінги та майстер-класи. Досвідчені спеціалісти зніматимуть у Франції українське кіно, користуючись тамтешніми пільгами.
Усе це стане можливим завдяки угоді про спільне кіновиробництво, яку підписали міністри культури Михайло Кулиняк та Фредерік Міттеран на Каннському кінофестивалі. Пожвавлення співпраці почалося переможно: до головної нагороди фестивалю — «Золотої пальмової гілки» — вдруге дотяглася українська короткометражка. Це «Крос» режисера Марини Вроди, знятий на французькі гроші. Імовірно, тепер стрічка отримає державну підтримку, щоб потрапити в наші кінотеатри.
— Завдання угоди — максимально сприяти спільним проектам. Угоди про конкретні фільми підписуватимуть продюсери. Держава — не продюсер. Вона має опікуватися кіновиробниками. Наприклад, Франція потужно протекціонує кіно. В документі прописано, що спільні знімальні групи зможуть вільно перетинати державні кордони, — каже директор Державного агентства з питань кінематографії Катерина Копилова.
Сторони домовилися створити міждержавну програму, за якою українська молодь, зокрема студенти, зніматиме свої дебюти у Франції. За словами Катерини Копилової, молоді режисери можуть звертатися до Державного агентства й бути рекомендовані до участі.
Також цьогоріч держава повністю профінансує не менше десяти дебютів — короткометражок молодих режисерів. На держзамовлення в бюджеті агентства передбачено 61 млн. гривень. Що ж до повнометражних фільмів, вони зможуть отримати державну підтримку (до 50% фінансування). Конкурс буде оголошено.