Сорок років тому на виїзному пленумі Спілки письменників України у Вінниці створили обласну письменницьку організацію. Вона об’єднувала й майстрів слова з сусідньої Хмельниччини. Благословив спілчан Олесь Гончар.
— Дотепер пам’ятаю слова, сказані тоді на пленумі в обласному муздрамтеатрі Олесем Терентійовичем, — згадує відома поетеса Ніна Гнатюк. Сорок літ тому вона, студентка Вінницького педінституту, отримала з рук Гончара квиток члена спілки. — Гончар, повільно вимовляючи кожне слово, сказав нам: «Йдіть дорогою правди». Додав, що це єдино правильна дорога для митця.
Ніна Гнатюк живе і працює в Києві. На ювілей приїхала разом із земляками — Петром Перебийносом, поетом-піснярем Миколою Луківим, сатириком Олегом Чорногузом. Столичний десант очолював голова Національної спілки письменників народний депутат України Володимир Яворівський.
— Мене запитують журналісти, з якою метою приїхав, — каже він. — Додому приїхав. Вдихнути повітря малої батьківщини, друзів обняти, у молодість повернутися... Серед почесних гостей у концертній залі «Плеяда» облфілармонії був і новий шевченківський лауреат Василь Шкляр. Йому подарували статуетку коня. Вручав її вінницький поет, голова обласної організації Конгресу української інтелігенції Василь Кобець. «Щоб ти, Василю, завжди був на коні і ніколи не падав з нього». Василь Шкляр, як відомо, відмовився приймати присуджену йому в нинішньому році Шевченківську премію в галузі літератури (за роман «Чорний ворон») — доки міністром освіти буде Д. Табачник.
— Ми пропонували ще двом лауреатам вчинити так само, як це зробив Василь Шкляр, і тим підтримати його та виявити власну громадянську позицію, але вони відмовилися це зробити, — сказав Володимир Яворівський. Чи не найбільше оплесків отримав голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига. Він прочитав довгий вірш «Про Україну». Не власний, а своєї землячки, поетеси з Шаргородщини. «Коли мені подарували її першу книжечку поезій, цей вірш настільки вразив, що я не міг його не вивчити напам’ять», — зізнався пан Джига. За словами голови облдержадміністрації, в останні роки обласна влада постійно виділяє кошти на видання книг місцевих авторів. «Більше від нас грошей дають з бюджету тільки у Дніпропетровській області», — уточнив Микола Джига.
Вінницька область
На знімку: квіти й подарунок Василю Шкляру вручають вінницькі поетеси Тетяна Яковенко (ліворуч) та Олена Вітенко (праворуч).
Фото автора.