Шановний пане Президенте!
Шановний пане Генеральний секретар!
Шановний пане Міністре!
Дорогі колеги!
Для мене висока честь вітати вас в українському парламенті на вашому поважному зібранні.
Україна завжди співпрацювала, співпрацює і буде плідно співпрацювати з Радою Європи. Високий рівень нашої взаємодії, який досягнуто в рамках співпраці з Радою Європи, багато в чому визначається нашими плідними взаєминами в рамках ПАРЄ. Ми надаємо великого значення нашій роботі в Парламентській асамблеї Ради Європи, і працюватимемо в цьому напрямі й надалі.
Добре розумію, що голос сорока семи парламентів справді вагомо, реально представляє Європу, 800 мільйонів європейців. Переконаний, що і роль Ради Європи, її корінної складової — Парламентської асамблеї — буде зростати, що дозволить нам забезпечити як цілісність Європи, так і реалізацію тих пріоритетів, організацію суспільного буття, які визначали і визначатимуть поступ людства.
Попереднє, турецьке головування зосередило свою діяльність на політичних аспектах роботи Організації, таким чином підтримавши курс Генерального секретаря РЄ Торбйорна Ягланда на реформу Організації, яка має забезпечити підвищення її вагомої політичної ролі та відповідність сучасним європейським процесам, і, звісно, тим викликам, перед якими постає світ.
Відтак ми виступаємо за знаходження шляхів поглиблення співробітництва міжпарламентського та міжурядового секторів Ради Європи. Переконаний, що така синергія дозволить нам значно піднести авторитет Ради Європи.
Обираючи пріоритети головування України у Комітеті міністрів Ради Європи, Україна наполегливо працювала у тісній взаємодії парламентського та урядового вимірів. Нашою спільною метою було, щоб ці пріоритети якнайкраще відповідали не лише загальноєвропейським прагненням, а й потребам українського суспільства. Повинен сказати, що сьогодні Україна зосереджується на самовдосконаленні, на здійсненні радикальних перетворень в усіх сферах людського буття. За час, що минув від завершення президентських виборів, у нас відбувся процес поглибленого осмислення того, що відбувається в Україні, а також того, які реформи необхідно здійснити, щоб Україна дістала нову динаміку у своєму розвитку.
Фактично налаштованість і приміряння до реформ завершено. Наступний етап — це практичне втілення їх у життя. Разом з тим, ми добре розуміємо, що для нас на цьому надзвичайно відповідальному етапі є вкрай важливим, і навіть визначальним, збереження тих засад, які відповідають демократичним цінностям людської спільноти. На цій основі, підсилюючи демократичні стандарти і принципи організації нашого суспільного життя, життя країни, й плануємо забезпечити здійснення економічних, політичних і соціальних перетворень. Ми розуміємо, що без цього поєднання говорити про ефективність модернізації України буде надзвичайно непросто.
Саме з огляду на це ми визначали і пропонували наше бачення пріоритетів діяльності Ради Європи під час головування України в цій поважній організації.
Отже, йдеться, як ви добре знаєте, шановні колеги, про захист прав дітей, прав людини, верховенство права у контексті зміцнення демократії і стабільності в Європі, а також розвиток місцевої демократії. Переконаний, що саме ці підходи отримають синергію наших згуртованих зусиль.
Зрозуміло, що ключовим і визначальним є визначення пріоритетів у питаннях, пов’язаних з правами дітей, оскільки ця проблема має фактично універсальний вимір: за різними оцінками, майже 250 млн. дітей у світі живуть в умовах, які не відповідають цивілізованим, і не дозволяють забезпечити нормальне життя і здоров’я майбутнього кожної країни, майбутнього людства взагалі.
Дозвольте поінформувати вас, шановні колеги, що у грудні 2010 року у нас відбулися парламентські слухання, під час яких було всебічно обговорено цю проблему в Україні, ухвалені відповідні рекомендації, що знаходять втілення у практичних рішеннях, у тому числі, законодавчого виміру.
Переконаний, що Україна у співпраці з міжнародними і громадськими організаціями з питань протидії насильству робить впевнені кроки до досягнення відповідних високих стандартів, які визначені Радою Європи.
Важливим заходом у цій сфері стало проведення Міжнародної конференції «Протидія насильству відносно дітей: від окремих дій до комплексних стратегій», яка відбулася в Києві 24—25 травня.
Ми добре розуміємо, що питання прав людини, верховенства права, демократії та стабільності на континенті залишаються актуальними для Ради Європи і належать до її порівняльних переваг. У межах Організації вже створено дієву систему із захисту прав людини, яка повинна бути збережена і взята за основу в контексті подальшого вдосконалення та систематизації єдиних європейських стандартів у цій галузі. Відтак Україна планує приділити особливу увагу, в тому числі, наголошую, у власній політиці, власній практиці, питанню запобігання порушенню прав людини як ключового елементу діяльності Ради Європи.
Разом з тим, ми визначаємо ще одним пріоритетом нашої спільної діяльності створення умов для забезпечення розвитку місцевої демократії через співпрацю громадянського суспільства та органів влади.
Нещодавно у нас відбулася Міжнародна науково-практична конференція, на якій було обговорено питання насамперед про те, що повинно складати в демократичному суспільстві основу влади. Ми впевнені, що основу влади має складати самоврядування, і виходимо з того, що в майбутньому воно фактично має бути визначальною ланкою державної влади у сучасній цивілізації. Ми розуміємо, що для цього нам потрібно істотно підвищити роль місцевого самоврядування, і ми в Україні зараз працюємо над цими питаннями.
Україні потрібно удосконалити виборчу систему, і вважаю, аби зберегти і примножити демократичні напрацювання, утвердити свободу, нам потрібно вийти на сучасний, узгоджений і компромісний проект закону про вибори до Верховної Ради України. Наступні вибори до Верховної Ради України, які відбудуться у жовтні 2012 року, матимуть доленосне значення для України.
Важливим є забезпечення прозорості, відповідальності дій влади. У цьому контексті для нас критичне значення мало прийняття закону про доступ до публічної інформації. Перші кроки впровадження цього закону показали, що саме він дисциплінує владу і відповідно посилює її відповідальність і підзвітність перед людьми. Незабаром буде прийнято ще один закон — про роль і місце громадських організацій, інститутів громадянського суспільства в Україні. Розглядаю цей закон як такий, що розвиватиме закон про доступ до публічної інформації. Переконаний, що комплексне втілення цих двох законів зробить українську владу підконтрольною й абсолютно відповідальною і підзвітною перед суспільством, перед інститутами громадянського суспільства.
Шановні колеги! Ми розуміємо і бачимо ті проблеми, які у нас є, розуміємо, що частково вони викликані надзвичайно непростими політичними процесами, які мають місце в Україні у зв’язку з виборчими кампаніями, і усвідомлюємо, що необхідно зробити, аби декларації щодо демократії, прав і свобод людини стали повсякденням нашого життя. Впевнений, що сьогодні для України своєрідною національною ідеєю має бути, по-перше, утвердження України як держави в умовах світу, який стає дедалі складнішим, глобалізується, коли виникають нові центри впливу, що неминуче може тягнути за собою домовленості між ключовими гравцями про розподіл сфер впливу. Для нас критично важливо мати можливість бути і утверджуватись як держава, самостійно приймати рішення з усіх ключових питань. Друге — це демократія і свобода. І третє, зрозуміло, — це підвищення рівня життя українських громадян. Маю на увазі подолання бідності, що залишається однією з ключових проблем. І це при тому, що Україна потенційно є надзвичайно багатою і потужною державою.
Тому переконаний, дорогі колеги, що ваше перебування в Україні, діалоги і дискусії, розгляд ключових питань на цих засіданнях дозволять українським політикам краще зрозуміти, що нам необхідно робити у питаннях реалізації внутрішньої політики.
Дозвольте побажати вам, шановні колеги, плідних дискусій, гарних рішень і щоб у вас була можливість поєднати корисне і приємне. Щоб ви могли побачити і відчути Україну, наш гостинний народ.
Дякую за увагу.