Немає кращого стимулу для творчості, як заохочення. Саме цим методом скористалося керівництво парламентського телеканала «Рада», започаткувавши конкурс найкращих сюжетів до Дня Перемоги. Участь у ньому могли взяти не лише журналісти, а й оператори та відеоінженери, адже їхня робота часто відіграє мало не вирішальну роль у тому, який сюжет побачить телеглядач.

 

За словами очільника парламентської дирекції телерадіопрограм Миколи Орловського, конкурс започаткували лише торік, але він уже претендує на те, щоб стати традиційним. Головне його завдання — «зберегти кращі традиції захисників Вітчизни, старших поколінь, сприяти вихованню молоді». Водночас заступник директора телеканала Світлана Глушенок підкреслила, що ідея організувати такі собі змагання народжена винятково патріотизмом керівництва канала — для того, щоб журналісти намагалися якомога краще й об’єктивніше висвітлювати події Другої світової, її героїчні подвиги, все те, що привело нас до Перемоги. Такий підхід підтримали в Національному військово-історичному музеї. Заступник начальника цього закладу підполковник Ігор Непота підкреслив, що його колеги понад усе прагнуть зберегти пам’ять про історичні події й донести відомості про них якомога ширшому колу, тому й висловили готовність підтримати журналістів.

Цього року переможцями стали відеоінженер Степан Маслов, який отримав символічний подарунок — військову похідну кружку, оператор Олександр Ткаченко став власником фляги, а журналісту Олександрові Морщавці (на знімку ліворуч) дісталася саперна лопатка. Усіх трьох нагороджено також і грошовою премією.

О. Морщавка розповів, що сюжет-переможець знімав у Музеї Великої Вітчизняної війни, де експонувалися роботи відомого радянського фотокореспондента Євгена Халдея. Історію вибудував так, що знімки перепліталися з цитатами спогадів літописця, записаними ним у власний щоденник. Щоб доповнити відеоряд, журналіст вибрав не класичну музику, яка асоціюється з війною чи перемогою, а настроєві мелодії, котрі передавали б відчуття, вкладені в кожну роботу, кожне слово польового кореспондента. «На нагороду не очікував, бо робив свою звичайну роботу — творчо, натхненно, із задоволенням», — підсумував О. Морщавка. А для саперної лопатки одразу знайшов практичне застосування. Каже, дуже любить із дружиною квіти, тож застосовуватиме військовий реквізит у мирних цілях — у саду.