Учора під час урочистостей в адміністрації ДПСУ Голова Держ-прикордонслужби генерал армії Микола Литвин вручив державні нагороди та почесні грамоти кращим прикордонникам. 24 з них, а також ветерани ДПСУ Указом Президента України Віктора Януковича відзначені державними нагородами.
 Урядові відзнаки отримали десять співробітників прикордонної служби. Заохотили і лауреатів щорічної премії «Смарагдова ліра» — її отримали автори кращих творів, присвячених прикордонній тематиці.
Про суворі будні «зелених кашкетів» країна дізнається з теленовин або із газетних шпальт: з початку року прикордонники виявили контрабанди на 140 мільйонів гривень, вилучили понад 300 одиниць зброї та 57 тисяч боєприпасів, майже 100 кілограмів наркотиків.
Починаючи з 1 січня інспектори ДПСУ оформили близько 28 мільйонів осіб та 6,5 мільйона транспортних засобів, що перетнули кордон України. Протягом цього часу «зелені кашкети» затримали майже 600 незаконних мігрантів та ще більш як 2400 відмовили у в’їзді.
Напередодні професійного свята відзначилися «зелені кашкети» Житомирського прикордонного загону — разом з представниками батальйону з охорони зони відчуження вони затримали підозрілий мікроавтобус «Фольксваген». Як повідомляє наш власкор Олексій КАВУН, у ньому знайшли тонну радіоактивного металобрухту і два міношукачі. Троє затриманих, які приїхали в зону з Овруцького району Житомирщини, збиралися реалізувати цей «товар» за межами території відчуження — у приймальних пунктах.
Як повідомила прес-служба Північного регіонального управління Держприкордонслужби України, шукачів металу та автомобіль із вантажем передано у відділ зони Чорнобильської АЕС ГУ МВС України в Київській області. Метал віддадуть на експертизу, питання про притягнення до відповідальності його «постачальників» вирішується.
Чимало вартових державних рубежів зустріне своє професійне свято на чергуванні. А тих, у кого нині — вихідний, — запросять на урочистості. В Києві біля Арки Дружби народів відбудеться зустріч прикордонників усіх поколінь. На її учасників чекають святковий концерт Академічного ансамблю пісні і танцю ДПСУ, презентація технічних засобів охорони державного кордону, показові виступи співробітників мобільного прикордонного загону та чернігівських кінологів разом із чотирилапими вартовими державних рубежів. Цього ж дня буде відкрито меморіальні дошки генералу армії України Губенку В. О. та генерал-полковнику Банних В. І., які за часів незалежності України очолювали прикордонне відомство.