У Верховній Раді України відбулося засідання Постійного комітету Парламентської асамблеї Ради Європи. Цього року наша держава вперше головує в Комітеті міністрів Ради Європи, хоча вже 16 років долучається до роботи в асамблеї. На період головування Україна зосередить свою діяльність на таких пріоритетах: захист прав дітей, права людини і верховенство права в контексті демократії та стабільності в Європі, зміцнення і розвиток місцевої демократії.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин, звертаючись до членів національних делегацій, підкреслив, що Україна завжди плідно співпрацювала і співпрацюватиме з Радою Європи. А у внутрішній політиці зосереджена на здійсненні радикальних перетворень у всіх сферах суспільного життя. «Ми надаємо великого значення нашій роботі в парламентській асамблеї. Голос 47 парламентів справді вагомо, реально представляє Європу — 800 мільйонів європейців», — сказав В. Литвин і висловив переконання, що роль Ради Європи та її провідної складової — парламентської асамблеї — зростатиме, що дозволить підняти авторитет цієї міжнародної організації, забезпечити цілісність Європи. (Виступ публікується.)
Президент ПАРЄ Мевлют Чавушоглу, відкриваючи засідання, наголосив, що пріоритети України, визначені під час її головування в Комітеті міністрів РЄ, цілком збігаються із загальноєвропейськими цінностями та пріоритетами парламентської асамблеї. У червні на черговій сесії ПАРЄ планується провести дебати про стан демократії.
Міністр закордонних справ України, Голова Комітету міністрів РЄ Костянтин Грищенко у своєму виступі повідомив, що під час свого головування планує сприяти реалізації уже наявних програм та розробці нових програм із тих питань, які визначено пріоритетними. Зокрема, вирішення соціальних проблем дітей, зміцнення охорони здоров’я, запобігання насильству проти дітей та порушення прав дітей. Під час українського головування наша держава, відзначив міністр, також зосередиться на розробці інноваційних стратегій розвитку проблем місцевого самоврядування, підтримуватиме подальший розвиток Європейського суду з прав людини та політику добросусідства між країнами світу.
Під час запитань європейські парламентарії (зокрема, представник «лівих» від Польщі) поцікавилися затриманнями та арештами опозиційних політиків. Міністр закордонних справ К. Грищенко відзначив, що Президент України ініціював курс реформ, який підтримує і парламент, і частиною цього курсу є така позиція: ніхто, хто мав чи має повноваження від людей, не може уникнути відповідальності перед людьми. «Ні для кого не повинно бути жодних політичних винятків», — сказав він, додавши, що подібні розслідування відбуваються в усіх країнах-лідерах Європи і є багато випадків, коли колишніх урядовців було притягнуто до відповідальності. Водночас, підкреслив урядовець, важливо забезпечити чітке виконання юридичних процедур і законодавства. Європейські парламентарії також порушували питання доступу до освіти дітей із сільської місцевості, мирного врегулювання придністровського конфлікту та політичної ситуації в Грузії.
Учасники засідання також обговорили питання щодо проведення третьої чергової сесії ПАРЄ (20—24 червня ц. р.), результати спостереження за перебігом президентських виборів у Казахстані, що відбулися 3 квітня. На розгляд Постійного комітету було винесено і питання про ядерну програму Ірану в контексті необхідності ефективної міжнародної реакції; впливу Східного партнерства Європейського Союзу на управління та економічний розвиток Східної Європи; сприяння мікрокредитуванню, спрямованому на більш соціальну економіку; реформування рівного для всіх права на риболовлю в спільних водах та спільну аграрну політику; потенційні загрози електромагнітних полів та їхній вплив на довкілля; шкоду для здоров’я, якої завдають важкі метали.
На знімку: (зліва направо) міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, Голова ВР України Володимир Литвин, Президент ПАРЄ Мевлют Чавушоглу, Генеральний секретар ПАРЄ Войчех Савіцкі і Генеральний секретар РЄ Торбйорн Ягланд.