На острові, що посеред озера Світязь, почали масово всихати дерева. Екологи вважають винуватцями цього природного лиха бакланів. Кілька їх пар (зазвичай ці великі птахи живуть на узбережжях морів) оселилися тут років вісім тому і почали швидко розмножуватися.
Сьогодні популяція цих незвичних для Поліського краю птахів вже налічує 200—250 особин. Мало того, що непрохані гості почали виживати із століттями обжитих місць качок, гусей та інше більш дрібне птаство, їх послід спалює на деревах листя, і вони починають всихати. На думку фахівців, коли кількість світязьких бакланів зросте до тисячі особин, на острові не залишиться жодного дерева, а лише чагарники. Так несподівано «український Байкал» може втратити один із своїх чарівних куточків. І не лише цей, бо, знищивши дерева на острові (його площа приблизно сім гектарів), птахи-пришельці переберуться на прибережну смугу.
Заступник начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук вважає, що потрібно негайно шукати шляхи зменшення популяції бакланів. Оскільки їх надмірна кількість призведе до ще одного лиха: різкого зменшення запасів риби в Світязі. Однак є в цій справі одне але: острів знаходиться на території Шацького національного природного парку, і відстріл птахів там категорично заборонено. Тож вихід буде знайти не так просто. Але будь-яка ситуація має своє рішення. Можливо, пощастить знайти управу й на світязьких бакланів.