Цей «храм шкільної науки» (на знімку) несподівано виник на занедбаній і забутій окраїні пограбованого «реформами» степового села. Руїна вразила. Подумалося: краще б уже розібрали, розтягли по цеглині... А так: «живий» пам’ятник освіті на мертвому шкільному подвір’ї. У центрі Європи!

Згадалася загальноосвітня школа першого ступеня у Республіканці — осерді козацької Кам’янської Cічі. Цікавлюся і печалюся: тепер тут ні козаків, ні школи. Огорнута крепом пітьми шкільна дошка, припадає пилом глобус...

«Невже ще одна школа щезає із лиця землі?»

Це припущення миттєво спростував начальник відділу освіти райдержадміністрації Валерій Корибут:

— Ні, школу цю, як і інші, ми не закриваємо, а припиняємо їхню діяльність, узявши під охорону. А учнів (у Республіканці він один!) охоплюємо індивідуальним навчанням.

У перспективі діти із козацької вольниці вчитимуться у Новокаїрській загальноосвітній школі. Далекувато, правда, зате там — і світло, і тепло, і вчителів вистачає.

Оптимізація мережі навчальних закладів — процес болісний, але необхідний. До світла в кінці освітянського тунелю часто доводиться діставатися хіба що шкільними автобусами.

У Бериславському районі, з огляду на підупалу демографію, на базі Кіровської ЗОШ створили один із перших на степовому Півдні експериментальний шкільний округ. До нього ввійшли Чайкинська, Вірівська і Високівська заклади. Чи виправдав цей експеримент сподівання і розрахунки?

Валерій Корибут вважає, що виправдав.

— Насамперед підвищилася якість знань учнів. Не секрет, що у багатьох школах учителів, та ще й високої кваліфікації, бракує. Та й матеріальна база аж ніяк не скрізь однакова. Зі створенням округу учні 10—11 класів одержують поглиблені профільні знання. За спеціально складеним розкладом автобус доставляє їх на уроки і з уроків. І жодних нарікань на незручності.

За шкільними округами, на думку чиновника, майбутнє. Попри намагання держави поліпшити демографічну ситуацію, тільки в Бериславському районі і тільки за один рік школяриків стало сотень на три менше. Тому в райвідділі освіти проблеми навчання розв’язують через проблему... транспортну.

— У новому навчальному році може з’явитися ще один шкільний округ у райцентрі або ж у Новорайську, — каже Валерій Корибут. — Вважаю, така форма цілком прийнятна у час, який ставить перед галуззю підвищені вимоги.

 

Бериславський район 

Херсонської області.