Проблеми боротьби з незаконним обігом наркотиків, наркоманією є надактуальними як для України, так і для багатьох інших країн. До злочинного наркообігу залучаються дедалі ширші верстви населення, а торгівля наркотиками перетворилася на високодохідну міжнародну індустрію. Такі явища негативно впливають практично на всі аспекти життєдіяльності суспільства та держави. Про це йшлося під час українсько-німецької науково-практичної конференції
«Протидія наркозлочинності: вітчизняний та міжнародний досвід співпраці правоохоронних та судових органів», що відбулася в Донецьку. Організатором заходу виступив Донецький юридичний інститут МВС України за активного сприяння Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.
На думку народного депутата України, голови підкомітету із питань законодавчого забезпечення і парламентського контролю за діяльністю органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира Малишева, подолати проблему можна лише спільними зусиллями: «По-перше, потрібні зусилля влади, спрямовані на боротьбу із цим злом. Іншими словами, необхідна політична воля. По-друге, повинна бути нетерпимість суспільства. По-третє, держава має виділяти достатні кошти для протидії наркозлочинності. Нарешті, значну роль відіграють засоби масової інформації, пропаганда здорового способу життя».
«Тому я готую законопроект про кримінальну відповідальність за розповсюдження синтетичних наркотиків, — пояснив Володимир Малишев. — Адже такі наркотики руйнують мозок та весь організм людини, вона помирає протягом року. Очікую, що законопроект розглянуть уже восени».
Представники Німеччини, які взяли участь у конференції, поділилися досвідом боротьби із наркозлочинністю. «Лише завдяки освіті й вихованню людина не стане кращою. Тому потрібна поліція та інші підходи. Створена спільна баварсько-українська урядова комісія, проблема наркоторгівлі розглядатиметься спільно. Україна не є виробником наркотиків, але є транзитною країною, через яку пролягають маршрути доставки. Професійні дилери побудували потужну систему логістики, і нам потрібно побудувати спільну систему протидії», — переконаний доктор Хельмут Палдер, керівний міністерський радник Державного міністерства юстиції та захисту споживача Баварії.
І хоча спільних проблем в українських та німецьких правоохоронців чимало, вітчизняний міліціонер бореться із наркозлочинністю за 2 тисячі гривень на місяць, а його баварський колега отримує за роботу від 2 до 5 тисяч євро, залежно від звання і посади. Тому в німецьких поліцейських значно менше спокус для корупції. Тоді як в Україні нерідкі випадки «кришування» міліцією наркотичного бізнесу, відзначали учасники конференції.