На металургійному комбінаті «Азовсталь» відбулася знаменна подія — виведення з експлуатації останньої мартенівської печі. На прощальну плавку зібралися працівники цеху, керівники комбінату, міста та області. У присутності сотень людей на печі №8 зварили рейкову сталь М76Т. За 76 років роботи мартенівський цех виплавив 155 мільйонів тонн сталі. Самого лише рейкового металу виготовлено 2,3 мільйона тонн. За словами генерального директора комбінату Енвера Цкітішвілі, цієї кількості вистачило б, щоб прокласти залізницю на Місяць і назад. Тепер на підприємстві закриті всі 12 мартенівських печей.

Мартенівський спосіб виробництва сталі вважається застарілим: на території Європи він зберігся лише в пострадянських країнах. Тепер від нього відмовляються чи планують відмовлятися й українські металурги. Причина — висока енерговитратність мартенівського виробництва, яке потребує великої кількості природного газу. Тож подорожчання енергоносіїв змушує великий бізнес переходити на киснево-конвертерний спосіб отримання сталі.
Крім того, виведення з експлуатації мартенів істотно оздоровить атмосферу у приморському місті, запевняють у холдингу «Група Метінвест», до складу якого входить «Азовсталь». За приблизними підрахунками, кількість викидів пилу та газу скоротиться на 1200 тонн на рік: лише мартенівський цех комбінату «забезпечував» шість відсотків загальної кількості шкідливих викидів до атмосфери міста. Крім того, знизиться навантаження на море: за технологією, цех забирав морську воду та викидав стічні води до Азова. Закриття застарілого виробництва не позначиться на обсягах продукції, яка відвантажується: додаткові замовлення виконуватиме киснево-конвертерний цех. Усі марки сталі, які раніше вироблялися мартенівським способом, сьогодні освоєні та сертифіковані із застосуванням конвертерної технології. Працівникам цеху запропонували інші вакансії, що відповідають їхньому досвіду та кваліфікації.
«Закривається мартенівський цех, і це — не крок назад, а крок уперед, — зазначив голова обласної державної адміністрації Анатолій Близнюк. — Якщо ми хочемо іти нарівні зі світом, то повинні це зробити».