Голова депутатської фракції Народної Партії у Верховній Раді Ігор Шаров звернувся до Прем’єр-міністра Миколи Азарова з депутатськими запитами щодо перспектив удосконалення системи будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг України та проекту будівництва великої кільцевої автомобільної дороги навколо Києва.
Депутатська фракція висловлює занепокоєння станом автомобільних доріг загального користування, зокрема, механізмом фінансового забезпечення будівництва, реконструкції та ремонту.
«Оскільки автомобільні дороги загального користування є невід’ємною складовою єдиної транспортної системи України, а їх стан впливає, зокрема, на якість перевезення вантажів і пасажирів, рівень цін, ступінь зайнятості населення та темпи розвитку економіки держави, поліпшення мережі автомобільних доріг та належний розвиток їх транспортно-експлуатаційного стану постають необхідною передумовою подальшого соціально-економічного розвитку держави і суспільства», — наголошує
І. Шаров. На думку депутатів, одним із основних чинників, що спричиняє незадовільний стан автомобільних доріг, стає недостатнє фінансування цієї сфери. «Власне кажучи, система державного управління автомобільними дорогами загального користування потребує значного вдосконалення, особливо з врахуванням питання перерозподілу бюджетних коштів задля збільшення фінансування в сфері реконструкції автомобільних доріг», — вважає парламентарій.
Депутатська фракція Народної Партії також звертає увагу на важливість будівництва великої кільцевої дороги навколо Києва, оскільки відсутній автошлях для пропуску транзитного автотранспорту, і, в результаті, неможливо перерозподілити основні транспортні потоки, що прямують через столицю України. «Це є пріоритетним завданням для України як держави, оскільки входить до плану заходів щодо підготовки та проведення в країні фінальної частини чемпіонату Євро-2012», — підкреслив І. Шаров.
Водночас лідер фракції звернув увагу на те, що розроблений проект будівництва кільцевих доріг навколо великих міст існує вже декілька років, однак значних результативних кроків у впровадженні інфраструктурного проекту досі не відбулося, що потребує, на його думку, чіткої координації узгоджених дій на загальнодержавному рівні. Депутати фракції переконані: будівництво кільцевої автомобільної дороги не лише сприятиме розвантаженню від транзитного транспорту найбільшого в Україні транспортного вузла — столиці України Києва, а й значно збільшить можливості приведення до європейського рівня міжнародних коридорів на підходах до міста, підвищить пропускну спроможність автомобільних доріг на перетині основних транспортних потоків, що проходять через Київ за напрямами північ—південь та захід—схід. А в результаті значно збільшить можливість сполучення між об’єктами транспортного обслуговування чемпіонату Євро-2012 з футболу.
На думку депутатської фракції Народної Партії, зазначені проблеми потребують суттєвого втручання держави у їх розв’язання.
Ігор Шаров звернувся до прем’єра з проханням доручити відповідальним органам виконавчої влади проінформувати депутатську фракцію щодо перспектив удосконалення системи будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг та можливості збільшення фінансування у даній сфері, а також про стан реалізації і перспективи розвитку проекту будівництва та експлуатації великої кільцевої автомобільної дороги навколо Києва.