Поетапно виноситимуть промислові зони,відновлюватимуть «старе місто» і озеленюватимуть центральні та житлові райони
Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь у розширеній нараді Київської міської державної адміністрації, яка проходила під головуванням Президента Віктора Януковича. На зібранні обговорювали проект Стратегії розвитку столиці до 2025 року. Як відомо, його ініціювала Київміськдержадміністрація.
Для реалізації проекту створено консорціум, до якого входять представники консалтингової компанії The Boston Consultіng Group, Інституту економіки та прогнозування НАНУ, Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ, Центру Разумкова, НДІ соціально-економічного розвитку міста, Інституту генерального плану Києва.
Результатом спільної праці стала стратегія, яка включає комплексне бачення майбутнього стольного міста, пріоритетні напрями розвитку, цільові показники, а також ключові ініціативи для їх досягнення та план реалізації. Днями, приміром, на сайті КМДА поширили інформацію про те, що стратегією, зокрема, передбачається посилити розвиток туризму. Так, реалізація продуманих заходів дасть змогу до 2025 року подвоїти кількість гостей столиці щонайменше до 2,6 мільйона осіб на рік і втричі збільшити доходи місцевого бюджету від галузі — до 12 мільярдів гривень на рік, прогнозують учасники консорціуму та експерти Громадської ради з розробки стратегії.
Трохи раніше голова КМДА Олександр Попов надав інформацію про те, що існує низка проектів, спрямованих на залучення іноземних інвестицій в економіку столиці. Говорилося також про те, що чіпати територіальну цілісність столиці не планують. Площу Києва зафіксують в наявних межах, водночас «поетапно виноситимуть промислові зони з центральних та житлових районів», відновлюватимуть «старе місто», зберігатимуть та збільшуватимуть озеленення і жорстко дотримуватимуться Генерального плану Києва.
У ході засідання Президент України зазначив, що до стратегічних пріоритетів модернізації Києва належить питання побудови нових потужних транспортних артерій для сполучення правого та лівого берегів Дніпра. «Сьогодні йдеться про будівництво мостів, — сказав він. — У перспективі потрібно розв’язати питання проектування та будівництва тунелів під Дніпром, що дадуть можливість розв’язати транспортну проблему без погіршення екологічної ситуації».
Ще одним важливим пріоритетом розвитку столиці В. Янукович назвав вирішення екологічних проблем. Йдеться, зокрема, про потребу столиці у сучасних сміттєпереробних заводах.
Глава держави доручив керівництву Київської міськдержадміністрації розробити Програму широкого та повного інформування киян про перспективні напрями розвитку столиці.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.