Комітет з питань правової політики рекомендує парламенту відхилити проект закону про внесення зміни до статті 40 Закону «Про Конституційний Суд України».
Законопроектом пропонується надати право кожному народному депутату звертатися до Конституційного Суду стосовно визнання неконституційними законів та інших правових актів у зв’язку з порушенням процедури особистого голосування у Верховній Раді.
Однак, на думку депутатів, пропозиція розширити перелік суб’єктів права на конституційне подання, зазначивши в ньому окремо народних депутатів України, суперечить положенням статті 150 Конституції. А також частині другій статті 19 Конституції, згідно з якою органи державної влади, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Згідно з абзацом шостим пункту 1 частини першої статті 150 Основного Закону, до суб’єктів права на конституційне подання належать Президент України, не менш як сорок п’ять народних депутатів, Верховний Суд, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини і Верховна Рада Автономної Республіки Крим.
Інформаційне управління Верховної Ради.