Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Мевлют Чавушоглу впевнений, що головування України у Комітеті міністрів Ради Європи буде успішним. «Я впевнений, що головування України буде успішним, і Парламентська асамблея Ради Європи тісно співпрацюватиме з нею», — сказав М. Чавушоглу вчора під час зустрічі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином.

Сторони наголосили, що серед пріоритетів, що їх Україна визначила під час свого головування у Комітеті міністрів РЄ, — захист прав дітей, прав людини та верховенства права в контексті забезпечення демократії і стабільності в Європі, зміцнення та розвитку місцевої демократії.
Голова Верховної Ради зазначив, що співпраця з ПАРЄ є надзвичайно важливою для України, і висловив задоволення з приводу чергової зустрічі з Президентом ПАРЄ, що, на його думку, свідчить про високий рівень взаємодії між Верховною Радою України та Асамблеєю (ця зустріч — шоста від моменту обрання М. Чавушоглу Президентом ПАРЄ у 2010 році).
В. Литвин також висловив переконання, що засідання Бюро та Постійного комітету ПАРЄ, які відбудуться у Києві 26—27 травня ц. р. за участю Голови Комітету міністрів РЄ, міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка, стане конкретним внеском України у посилення співпраці між Україною, ПАРЄ та КМ РЄ і дозволить вийти на нову якість такого співробітництва. На його думку, продовження спільної роботи у напрямі реформування Ради Європи сприятиме тому, що «голос Ради Європи і її Асамблеї звучатиме більш вагомо».
Голова Верховної Ради також назвав символічним той факт, що Україна прийняла головування у КМ РЄ від Туреччини.
Під час зустрічі було обговорено втілення реформ в Україні. «Для України вкрай важливо говорити не лише про напрями роботи у КМ РЄ, а й демонструвати відповідні зразки роботи всередині країни», — наголосив В. Литвин.
За словами Голови Верховної Ради, нині Україна має активно втілювати у життя заплановані реформи в усіх сферах життя з урахуванням необхідності проведення постійного діалогу всередині країни — в політикумі і між владою та суспільством. Наша держава, переконаний В. Литвин, як ніколи потребує об’єктивної оцінки ситуації і реальних можливостей країни, «стабільного розвитку і стабільності в розвитку».
Під час зустрічі Президент ПАРЄ порушив питання щодо ситуації з лідером БЮТ Юлією Тимошенко. Своєю чергою, В. Литвин висловив переконання про необхідність «забезпечити прозорий підхід» у цій справі. «Всі ми маємо продемонструвати стриманість, бути впевненими, що діятиме виключно закон, і діятиме прозоро», — сказав він.
На знімку (зліва направо): Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Президент ПАРЄ Мевлют Чавушоглу, керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук.
Прес-служба Верховної Ради.