Хоча понад 70 відсотків селян володіють землею, лише п’ята частина працює на ній. А дві третини взагалі не хотіли б трудитися в агропідприємствах. Такі цифри називалися вчора в столичному Інституті Горшеніна під час «круглого стола» на тему «Скасування мораторію на продаж землі: загроза чи можливість?».
Якщо влада піде на продаж гектарів, наступна революція в Україні, за словами народного депутата Юрія Кармазіна, буде антикримінальна і земельна. Адже мета будь-якої війни — захоплення території. Продаж землі — це втрата території без бою...
Ухвалений у першому читанні закон про земельний кадастр, як висловився народний депутат України Володимир Яворівський, «рахітичний», а інших потрібних законів немає взагалі, тому продаж землі неможливий. За таких умов, зазначив він, продаж сільгосп-гектарів збагатить 200—300 осіб, а інші стануть ще біднішими. Володимир Яворівський вважає за доцільне продовжити мораторій.
Водночас народний депутат України Владислав Лук’янов переконував, що більша частина власників землі не збирається на ній працювати. Це урбанізація. І закономірно: життя в місті комфортніше, вигідніше. Продуктивність праці в місті у п’ять—сім разів вища. На селі зарплата 1000—1500 гривень, а у великому місті в три-чотири рази більше. Серед вас навряд чи хтось одержує менше трьох тисяч гривень, відзначив він, звертаючись до журналістів.
А директор департаменту ринку та оцінки земель Держагентства земельних ресурсів України Сергій Салієнко в цьому контексті додав, що торгівлю землею сільськогосподарського призначення треба дозволити: «От соціологія, опитано більш як 8 тисяч осіб. Лише 8,7 відсотка власників землі бажають продати свій наділ. Ця незначна цифра змушує нас замислитися, чи таке вже страшне скасування мораторію на продаж землі?.. Потрібно захистити власника землі від оборудок, від продажу за заниженою ціною».
На «круглому столі» побувала Галина КВІТКА.