75 інтернів—учасників Програми стажування у Верховній Раді та центральних органах виконавчої влади отримали вчора сертифікати за вивчення курсу «Аналіз політики». Сертифікати в стінах парламенту молодим людям вручали заступник директора офісу демократії та врядування Місії Агентства США з міжнародного розвитку Лора Павлович, заступник керівника апарату Верховної Ради Володимир Яловий, професор Інституту публічного врядування університету штату Огайо, виконавчий директор Програми сприяння парламенту Тревор Браун, директор Програми сприяння парламенту Елеонора Валентайн. 
Протягом чотирьох місяців інтерни вивчали різні напрями аналізу політики, за результатами якого вони підготували аналітичні дослідження та запропонували шляхи вирішення різних соціальних, політичних, екологічних та законодавчих проблем. Загалом даний курс Програмою сприяння парламенту підтримується з 2003 року. Цьогоріч курси проводилися у трьох напрямах: аналіз державної політики, економічний та політичний аналізи.
Як зауважив заступник керівника апарату Верховної Ради Володимир Яловий, цей захід є свідченням того, що Україна як самостійна незалежна держава продовжує крокувати в напрямку посилення державності, вирощує та виховує свої кадри, поліпшує систему управління.
Як відомо, близько третини випускників програми залишаються працювати в державних органах влади. В. Яловий висловив переконання, що цей відсоток щороку збільшуватиметься, адже програма працюватиме й надалі. «Ми бачимо у вас надійних помічників, а в майбутньому хороших працівників державних органів влади», — наголосив заступник керівника апарату Верховної Ради.
Чи важко було проходити стажування, запитую в Наталії Конограй, яка співпрацює з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.
— Програма стажування неважка, — розповідає вона. — Важче було проходити співбесіду, яка тривала майже півгодини. У самому міністерстві дуже хороший колектив, ставляться до нас дуже добре. Ми виконуємо різну роботу, готуємо проекти, працюємо зі зверненнями громадян.
Дівчина сподівається, що зможе залишитися тут на роботі. Принаймні таку пропозицію вона вже отримала, але нині у відомстві триває реорганізація.
Власне, під час стажування інтерни мають можливість брати участь у розробці законів, організації комітетських слухань, засіданнях комітетів та «круглих столів». Крім того, щотижня вони мали зустрічі з провідними політичними та громадськими діячами, вітчизняними та зарубіжними експертами.
Заступник керівника апарату Верховної Ради України Володимир Яловий вручає сертифікат Юлії Анікєєвій.